MENIU

Al doilea centru iranian de îmbogăţire a uraniului nu a fost secret, spune un oficial de la Teheran

Foto: nearabroad.wordpress.com

Al doilea centru de îmbogăţire pe care Iranul îl construieşte nu este secret, a declarat vineri şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Ali Akbar Salehi, în replică la protestele internaţionale, relatează AFP.

"Această instalaţie nu este secretă şi acesta este motivul pentru care AIEA a fost informată de existenţa sa", a declarat oficialul, contactat telefonic. "Atunci când mi-am asumat responsabilităţile (în timpul verii - n.red.) mi-am luat angajamentul să accelerez cooperarea (cu AIEA - n.red.) şi, în acest cadru, (...) am anunţat existenţa acestei instalaţii, la fel cum am permis inspectorilor Agenţiei să meargă la instalaţiile de la Arak", a adăugat el.

O sursă diplomatică de la Viena, unde se află sediul AIEA, a anunţat în august că experţii au primit acces la Arak, unul dintre centrele nucleare cele mai importante din Iran, unde este în construcţie un reactor cu apă grea.

Vineri, AIEA a anunţat că a fost informat de Iran - într-un mesaj transmis în 21 septembrie - că se construieşte un al doilea centru de îmbogăţire a uraniului, în afara celui de la Natanz.

Preşedintele american Barack Obama, omologul său francez Nicolas Sarkozy şi premierul britanic Gordon Brown au reacţionat, acuzând Iranul că a ascuns timp de mai mulţi ani centrul.

"Conform angajamentelor Iranului, în cadrul clauzei de salvgardare a Tratatului de neproliferare (TNP), am anunţat existenţa acestui centru, deşi nu eram obligaţi să o facem. Am facut-o în cadrul cooperării cu AIEA şi din dorinţa de transparenţă", a replicat Ali Akbar Salehi, numit în funcţie în luna iulie.

Potrivit Teheranului, angajamentele asumate de Iran faţă de AIEA obligă republica islamică să anunţe existenţa unui  nou centru nuclear numai cu 180 de zile înainte de introducerea de materiale radioactive.

În mesajul transmis AIEA, Iranul a anunţat şi că nivelul de îmbogăţire a uraniului la acest al doilea centru va fi de până la 5%, insuficient, potrivit experţilor, pentru fabricarea armelor atomice.

Pe de altă parte, un oficial american a spus, sub acoperirea anonimatului, că noul centru este suficient de mare pentru a produce destul uraniu pentru o armă nucleară.

China şi Rusia au fost informate recent de existenţa celui de al doilea centrul nuclear iranian

China şi Rusia au fost informate recent de existenţa unui al doilea centrul iranian de îmbogăţire a uraniului, pentru ca subiectul să poată fi abordat cu Teheranul în 1 octombrie, a anunţat vineri un oficial francez aflat la Pittsburgh, citat de AFP.

"Ruşii şi chinezii au fost informaţi recent" de Paris, Londra şi Washington, pentru că "trebuia ca centrul de la Qom să facă obiectul discuţiilor din 1 octombrie", de la Geneva, a spus oficialul sub acoperirea anonimatului.
Cele şase ţări însărcinate cu dosarul nuclear iranian sunt Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Întrebat de ce SUA, Franţa sau Marea Britanie nu au dezvăluit mai devreme existenţa centrului, oficialul a răspuns: "Nu puteam face publică" această informaţie, "pentru că este extrem de sensibilă şi era nevoie de siguranţă". "S-a lucrat foarte concret asupra acestei informaţii, zilnic", a adăugat el.

"De ceva timp, noi, americanii, francezii şi britanicii am avut informaţii despre existenţa centralei de la Qom, aflată în construcţie. Germanii nu, de aceea Angela Merkel, cancelarul german, nu a fost prezentă" alături de Obama, Sarkozy şi Brown la declaraţia de la Pittsburgh, a explicat oficialul francez.