MENIU

Ajustarea deficitului extern la 5-6% din PIB în acest an este excesivă

Foto: romanialibera.ro

Ajustarea deficitului extern la 5-6% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an este una excesivă, în condiţiile în care se face într-un mod "suboptim total", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Acum facem ajustarea într-un mod suboptim total. (...) Bănuiala mea e că e o corecţie excesivă şi, dacă e adevărat ce spun colegii mei de la Banca Naţională, să ne ducem în 5-6% (din PIB), înseamnă că sectorul privat neguvernamental se corectează de la 8% la 0% (din PIB), ceea ce doare rău", a spus Isărescu.

El a menţionat că, pe lângă utilizarea unor instrumente pentru ajustarea deficitului de cont curent, pot apărea şi factori care nu pot fi ţinuţi sub control, de exemplu efectele crizei financiare.

"O corecţie excesivă vine din utilizarea instrumentelor, dar şi a şocului extern, precum şi din comportamentul exgerat privind prognozele negative", a afirmat guvernatorul BNR.

El a prezentat mai multe costuri asupra economiei ca efect al ajustării, respectiv cel asupra inflaţiei - care s-a văzut la începutul anului - sau cel asupra creşterii economice.

În 23 iunie, viceguvernatorul BNR Cristian Popa estima că deficitul de cont curent al României s-ar putea corecta la aproximativ 6% din PIB în acest an.

În primele patru luni ale acestui an, deficitul balanţei de plăţi a României s-a redus cu 78,9% faţă de intervalul similar din 2008, până la 1,18 miliarde euro, pe fondul comprimării semnificative a deficitului comercial.

Ultima prognoză a guvernului şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI) indică o ajustare a deficitului de cont curent până la aproximativ 7,5% din PIB în acest an, de la 12,4% din PIB în 2008.

Mai multe articole despre:
BNR FMI PIB deficit de cont curent Mugur Isărescu