MENIU

Agricultorii francezi cer un ajutor financiar de 1,4 miliarde de euro

Foto: Realitatea Tv

Întregul sector agricol francez a protestat vineri pentru a cere un ajutor financiar masiv din partea guvernului de la Paris. Circa 50.000 de oameni şi 7.000 de tractoare au paralizat unele dintre cele mai mari oraşe într-o acţiune de amploare a Federaţiei Sindicatelor din Agricultură.

Fermierii cer statului un plan de finanţare în valoare de 1,4 miliarde de euro. Protestatarii se plâng că preţurile produselor agricole au scăzut dramatic în ultimii ani, iar guvernul nu le-a întins nicio mână de ajutor aşa cum a făcut pentru sectorul bancar sau auto.

"Le cerem să ia în considerare valoarea reală a producţiei, valoarea reală a alimentelor şi valoarea reală a calităţii produselor noastre locale şi să înceteze să ne mai batjocorească, pentru că nu mai rezistăm", a declarat un fermier.

Luna trecută, agricultorii au aruncat pe străzi sau pe câmpuri milioane de litri de lapte în semn de protest faţă de preţul scăzut al produselor lactate. Francezilor li s-au alăturat în acest demers şi vecinii nemţi, iar acţiuni similare au fost organizate în mai multe ţări occidentale.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a promis că pînă la sfârşitul acestei lunii, va veni cu un pachet de măsuri pentru stimularea agriculturii.
Mai multe articole despre:
Franţa fermieri agricultori Nicolas Sarkozy