Agent Green susţine că studiul de impact asupra mediului la DN66A prin munţii Retezat este un dezastru ştiinţific - VEZI DECLARAŢII ŞOCANTE
Agent Green şi alte patru organizaţii de mediu cer Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului (ANPM) să nu emită acordul de mediu pentru tronsonul 3 al DN 66A, insistând că studiul de impact asupra mediului este "un dezastru din punct de vedere ştiinţific", potrivit unui comunicat.
”Studiul de impact asupra mediului este un dezastru din punct de vedere ştiinţific. Am descoperit nu mai puţin de 19 erori şi omisiuni. Acestea nu au fost observate de Administraţia Parcului Naţional Domogled care a avizat construcţia drumului fără comentarii. Autorii studiului nu menţionează nimic despre lup şi râs, de parcă aceste specii nu ar exista aici, cu toate că zona este cel mai vast habitat încă nealterat al acestor animale din Europa, iar pentru urşi au găsit doar un culoar de deplasare, cu toate că numărul de urşi din fondurile străbătute de acest tronson al drumului este de aproximativ 45.
Recensământul speciilor de păsări este incomplet şi se fac confuzii între specii. De exemplu într-o poză pasărea răpitoare prezentată drept şorecar comun este de fapt un viespar, o specie de importanţă comunitară, cuibăritoare, care însă nu a fost găsită de realizatorii studiului).
Descrierea metodologiei de colectare a datelor pentru studiul de biodiversitate este superficială, timpul petrecut cu colectarea datelor pe teren este de numai cinci zile. Practic, fără descrierea metodologiei datele nu pot fi interpretate”, a precizat Tamas Papp, biolog, Grupul Milvus.
”Impactul social este nesemnificativ întrucât modernizarea drumului nu rezolvă problemele reconversiei profesionale a populatiei din Valea Jiului. Studiul nu argumentează impactul social pozitiv, deşi în zonă există o infrastructură turistică şi dacă aceasta ar fi atras un număr semnificativ de disponibilizaţi din sectorul minier, cu siguranţă ar fi fost menţionat.
Impactul economic descris în studiu este de asemenea nesemnificativ. Economia de timp şi combustibil se reduce pentru un număr mic de beneficiari întrucât conform graficelor din studiu beneficiari vor fi doar eventualii turişti. În studiu se menționează că traficul total estimat, chiar si cel pentru prognoza cea mai indepartata, va avea valori reduse. Metodologia pentru estimările traficului în viitor lipsește.”, a completat Maria Mihul, expert WWF.
Avocatul Agent Green a identificat o serie de neregularități de ordin procedural care pot conduce la anularea procedurii de eliberare a acordului de mediu pentru tronsonul 3 al DN 66A. De exemplu, avocatul a declarat că se încalcă atât reglementarea generală cât și cea specifică în domeniul accesului la informație și participarea publicului în luarea deciziei unei autorități publice în probleme de mediu. "Mai mult decât atât, conținutul Raportului evaluării impactului asupra mediului este lacunar, acesta neconținând informații obligatoriu a fi prevazute în cuprinsul său. Așadar, considerăm că în acest moment, ANPM se află în imposibilitatea de a lua o decizie corectă, care sa aibă la bază informații complete, reale și relevante”, a încheiat Alexandra Barroso, avocat Agent Green.
Între 6 şi 9 octombrie, ONG-urile participă la dezbaterile publice ale raportului evaluării impactului asupra mediului la proiectul "Drum de legătură DN 66 A, km 47+600 – 66+204 Câmpu lui Neag-Cerna" pentru a face cunoscute observaţiile ştiinţifice, tehnice şi legale în vederea stopării investiţiei care distruge ultimul peisaj forestier intact din Europa situat la sud de Cercul Polar.
Pe 7 octombrie, la Tismana, a avut loc o dezbatere publică DN 66A. Directorul APM Gorj, domnul Georghe Fometescu, se declară în favoarea construcţiei DN 66A deoarece acolo sunt 20 de grade când la Targu-jiu sunt 40. VEZI DECLARAŢIA
REALITATEA.NET - Agent Green susţine că studiul de impact asupra mediului la DN66A prin munţii Retezat este un dezastru ştiinţific - VEZI DECLARAŢII ŞOCANTE