MENIU

Agent Green: Patru magazine mari nu dau date despre producătorii becurilor economice pe care le vând

Foto: naturalcollection.com

Organizaţia de mediu Agent Green susţine că patru lanţuri de magazine nu afişează date despre producătorii becurilor economice pe care le vând, timbrul verde şi pubela barată.

Auchan, Kaufland, Mr. Bricolage şi Kika vând becuri economice, însă timbrul verde şi marcajul pubela barată lipsesc de pe produse.

"Agent Green a sesizat deja Garda Naţională de Mediu în legătură cu becurile economice ilegale şi poartă discuţii cu magazinele pentru a elimina aceste produse de pe rafturi. Identitatea producătorului şi pubela barată sunt informaţii esenţiale şi obligatorii de oferit consumatorilor pe bec, pe ambalaj şi pe instrucţiunile de folosire. Afişarea la raft şi pe documentele de vânzare a timbrului verde reprezintă garanţia că becurile economice şi tuburile fluorescente care conţin mercur se reciclează şi nu se aruncă la gunoi", se arată în comunicatul emis de Agent Green..

Magazinele şi producătorii cu probleme riscă amenzi de câte 7.500 lei pentru fiecare problemă a produselor neconforme cu legea, susţine organizaţia. Becurile economice şi tuburile fluorescente sunt surse de lumină eficiente energetic, rezistă până la zece ani, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi la salvarea climei. Totuşi, acestea conţin mercur şi pot polua mediul atunci când se sparg.