MENIU

Agenda culturală a săptămânii 12 - 18 ianuarie

Foto: vivid.ro

Premiera piesei Hamlet, la teatrul Metropolis, şi a filmului "Changeling", al lui Clint Eastwood, un concert Ada Milea, la Clubul Ţăranului Român, şi unul de jazz, cu Vlad Popescu, la Extra Old Piano Cafe, ţin capetele de afiş ale săptămânii culturale 12-18 ianuarie.

Iubitorii cinematografului francez şi ai producţiilor recompensate cu trofee la festivalul de la Cannes pot viziona în această săptămână, la cinematograful Patria, pelicula "În Clasă" - "Entre les Murs", a regizorului şi scenaristului Laurent Cantet, film care a primit anul trecut marele trofeu Palme d'Or. Preţul biletelor: 10 lei.

Marţi, 13 ianuarie, în clubul Green Hours se joacă piesa "Stă să plouă", producţie a Teatrului LUNI, scrisă, regizată şi interpretată de Lia Bugnar. Alături de autoare, din distribuţie fac parte Maria Buză, Antoaneta Cojocaru şi Marius Manole. Scenografia piesei este realizată de Dragoş Buhagiar, iar fundalul muzical este compus de Vlaicu Golcea. Preţul de intrare în club este de 15 lei.

Ca în fiecare marţi seara, chitaristul de la Trenul de Noapte şi de la Cyfer's Sin, Călin Ţurcanu (Cyfer), este maestrul de ceremonie al concertelor de la Big Mamou. În proiectul Open Microphone, trupa gazdă invită pe scenă diferiţi artişti, pentru a cânta live. Open Microphone este la al treilea sezon, cu 88 de reprezentaţii în primii doi ani de existenţă. Sesiunea începe la ora 20:30. Biletele la spectacol costă 5 lei.

Celebra piesă "Hamlet" de William Shakespeare, în regia lui Laszlo Bocsardi va avea premiera la teatrul Metropolis miercuri, 14 ianuarie. În rolul principal, Marius Stănescu. Alături de el joacă actorii  Florin Zamfirescu, Alexandru Repan, Coca Bloos. Spectacolele sunt programate şi în zilele de joi şi vineri, pe 15, respectiv, 16 ianuarie. Preţul biletelor este de 15,90 lei.

Tot miercuri, Opera Naţională din Bucureşti are pe afiş spectacolul "Aida", de Giuseppe Verdi. În rolul lui Radames va evolua tenorul maghiar Janos Bandi, solist al Operei de Stat din Budapesta. Artistul, datorită vocii sale cu ambitus larg şi timbrului cald, a fost distribuit mai ales în roluri lirice şi a cântat, de-a lungul carierei, în opere de Haendel, Rossini şi Mozart. La pupitru, în seara spectacolului, va fi dirijorul Cornel Trăilescu. Preţul biletelor variază între 7,50 lei şi 63,60 lei.

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu îl va avea invitat joi, 15 ianuarie, la pupitrul dirijoral, pe compozitorul francez Didier Benettiva. În program se regăsesc piese de Serghei Prokofiev şi Piotr Ilici Ceaikovski, dar şi piese proprii ale lui Didier Benetti. Preţul biletelor este de 30 lei.

Piesa de la teatrul Odeon, în care joacă actorii consacraţi Dorina Lazăr şi Marcel Iureş, "Camera de hotel – o trilogie", de Barry Gifford, în regia lui Alexandru Dabija, se joacă tot joi, de la ora 19.00. Autorul este cunoscut mai ales pentru seria sa de romane care îi are ca protagonişti pe Sailor şi Lula. Primul roman al acestei serii, "Wild at Heart", a devenit un road movie, avându-i în rolurile principale pe Nicholas Cage şi pe Laura Dern şi a fost realizat de David Lynch. Preţul biletelor: întreg – 26,50 lei, redus – 12,72 lei.

La Clubul Ţăranului Român are loc, de la ora 20:00, un concert în care vor cânta Ada Milea şi Dorina Chiriac. În prima parte a spectacolului, cele două actriţe-cântăreţe vor interpreta piese din albumul Apolodor, compus de Ada Milea, după versurile celebrei povestiri de Gellu Naum. În cea de-a doua parte, ele vor interpreta hituri semnate tot de Ada Milea. Intrarea la concert costă 20 lei.

Vineri se proiectează filmul lui Clint Eastwood, "Changeling", cu Angelina Jolie şi John Malkovich în rolurile principale, o peliculă inspirată din fapte reale, care au avut loc în America anilor '20.

"Clint Eastwood face un cinema clasic, închis la toţi nasturii. Filmul este reconstituirea unui caz real, petrecut în America anilor '20. Stilul său regizoral este destul de bătrânicios, dar în epoca respectivă găseşte un mod de a relata pe potriva firii sale. Plusurile filmului ar fi o imagine reuşită, precum şi interpretarea lui John Malkovich, care ne-a obişnuit cu prestaţiile sale extravagante. De această dată, el interpretează rolul unui pastor, care este şi realizator de emisiuni de radio. Cu acest rol, sare, ca de obicei, calul, dar îl sare bine şi nimereşte la loc, în şa", spune criticul de film Alex Leo Şerban.  Însă, acesta consideră că producţia poate fi considerată şi cam încărcată, prin multitudinea de planuri şi poveşti intersectate şi dezvoltate în paralel, arătând că "anul acesta se anunţă o competiţie interesantă la Oscar, care o să-i facă dificil accesul la multrâvnitul trofeu", se arată într-o cronică a filmului.

Pentru acest film Clint Eastwood a primit premiul celei de-a 61-a ediţii a festivalului de la Cannes. De asemenea, pelicula a fost nominalizată de două ori la Golden Globe 2009, la premiul pentru Cel mai bun Film şi pentru Cea mai bună Actriţă, acordat protagonistei, Angelina Jolie.

Filmul va avea premiera în România la Hollywood Multiplex (preţuri: 16 lei, în timpul săptămânii şi 22 lei, peste week end), Light Cinema (preţuri: 17 lei, în timpul săptămânii şi 23 lei, peste week end), Movieplex (preţuri: 25 lei, peliculă normală şi 28 lei, film digital), precum şi la cinematograful Studio (preţ: 8 lei).

Tot vineri va avea premiera o comedie numită "Poveşti de adormit copiii". În film, Adam Sandler interpretează rolul unui arhitect, care se îndeletniceşte cu cititul poveştilor pentru nepoţii săi. La un anumit moment dat, amănuntele basmele sale devin realitate, şi arhitectul se vede nevoit să intre într-o serie de aventuri, alături de cei mici. Filmul va fi difuzat la cinematografele Hollywood Multiplex, Mall Plaza România, Light Cinema, Liberty Center la Citiplex şi CinemaPro.

Sâmbătă, 17 ianuarie, Sala mică a Ateneului Român va găzdui un concert de excepţie. Sonatele pentru clavecin şi pian de Joseph Haydn, de la decesul căruia se împlinesc 200 de ani, vor fi interpretate de către Raluca Enea, la clavecin şi de Irina Năstase, la pian. Cele două interprete sunt cunoscute pentru interesul arătat muzicii clasice vechi. Preţul biletelor la concertul care va începe la ora 19:00 este 14 lei.

Tot în această zi, iubitorii muzicii de jazz se pot îndreapta spre clubul Extra Old Piano Cafe, unde va avea loc un concert special, pregătit de Vlad Popescu, din Arts of Trio. Evenimentul este anunţat pentru ora 21.00, iar intrarea costă 30 lei.
Mai multe articole despre:
Ada Milea teatru filme concerte Teatrul Metropolis