Africa de Sud propune limitarea emisiilor sale de CO2 în schimbul ajutorului pentru energii curate
Africa de Sud a propus luni la deschiderea conferinţei de la Copenhaga temperarea creşterii emisiilor sale de gaze cu efect de seră, urmând să le stabilizeze până în 2025 şi să le scadă ulterior, dacă ţările în curs de dezvoltare ar primi ajutor pentru dezvoltarea de energii ecologice, potrivit AFP.
Africa de Sud doreşte punerea în aplicare a unor măsuri de prevenire care să permită limitarea emisiilor sale de CO2, a căror creştere ar urma să fie cu 34% mai mică în 2020 faţă de estimările actuale şi cu 42% până în 2025, potrivit unui comunicat.
\"Acest efort ar face ca vârful emisiilor să aibă loc între 2020 şi 2025, pentru a fi urmat apoi de o stabilizare timp de un deceniu, iar apoi de scădere\", se mai arătat în comunicat.
Oferta Africii de Sud nu este valabilă decât în contextul unui ajutor din partea comunităţii internaţionale, în special financiar, de tehnologie şi de transfer de cunoştinţe. Africa de Sud, ale cărei emisii pe cap de locuitor echivalează cu cele ale Germaniei, nu a dorit să se angajeze legal să-şi reducă emisiile prin protocolul de la Kyoto, în 1997.
Prima putere economică a continentului african a fost afectată în acest an de recesiune, care a vulnerabilizat bugetul, şi de o criză energetică - ce a constrâns-o să recurgă la imensele sale resurse de cărbune în detrimentrul energiilor regenerabile.
În prezent, Africa de Sud construieşte cea mai mare centrală pe cărbune din ţară. Totuşi, preşedintele Africii de Sud a spus că ajutorul internaţional i-a permis să dezvolte energii regenerabile, precum cea solară.