MENIU

AFP: Campania din România se înveninează cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale

<descriere>vot

Cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie, campania se înveninează, cu dezvăluiri potenţial stânjenitoare pentru favoriţi, relatează AFP.

Principala ţintă este preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu, devenit personajul principal într-o carte publicată în SUA în baza mărturiei unui fost procuror, Ciprian Nastasiu. Acesta din urmă s-a ocupat de mai multe dosare sensibile de spionaj şi trafic de arme, dar mai ales de cel privitor la răpirea a trei juurnalişti români în Irak, a fost demis în 2008 pentru \"lipsă de profesionalism\".

\"Această lucrare exprimă durerea unui om victimă a linşajului din partea media şi a superiorilor săi\", a spus Nastasiu.

Cartea \"Prădarea României\" vorbeşte despre rolul lui Traian Băsescu în eliberarea ostaticilor din Irak

Cartea intitulată \"Prădarea României\", scrisă de jurnalistul Victor Gaetan, vorbeşte despre rolul pe care l-ar fi avut Băsescu în eliberarea jurnaliştilor, ostatici timp de 55 de zile în 2005, apoi în ancheta privitoare la organizatorul acestei răpiri, omul de afaceri româno-sirian Omar Hayssam. Arestat în aprilie 2005 în România pentru \"terorism\", Hayssam, a fost eliberat la jumătatea lui 2006, din motive de sănătate. Câteva săptămâni mai târziu, el a plecat din ţară în circumstanţe încă neelucidate, sub nasul agenţilor secreţi care ar fi trebuit să-l supravegheze 24 de ore din 24.

Fuga sa a provocat un adevărat cutremur în cadrul serviciilor de informaţii, \"decapitate\" ulterior de preşedinte.

\"Băsescu a avut un rol benefic în eforturile pentru eliberarea jurnaliştilor şi nefast ulterior\", a spus Nastasiu, sugerând că Hayssam, condamnat în absenţă în iunie 2007 la 20 de ani de închisoare, nu ar fi reuşit să fugă, dacă nu s-ar fi bucurat de complicitate la nivel înalt.

 

Preşedintele respinge acuzaţiile

Luni seară, preşedintele a respins acuzaţiile, subliniind că a condus \"celula de criză ce a permis recuperarea celor trei jurnalişti\". \"Această afacere este folosită în scopuri politice\", a spus el, denunţând implicarea lui Nastasiu în \"jocuri murdare\".

Parchetul a deschis o anchetă pentru a verifica acuzaţiile aduse de fostul procuror.

Înainte de ieşirea pe piaţă a cărţii, transcrieri ale discuţiilor telefonice dintre Hayssam şi Nastasiu, ce au ajuns la presă, sugerau că un misterios \"profesor\" a tras sforile în acest caz. Potrivit lui Nastasiu, acest \"profesor\" era preşedintele.

Liderul social-democraţilor şi principalul rival al lui Băsescu, Mircea Geoană, a fost acuzat că a băgat în buzunar milioane de euro destinate campaniei, în cursul unei discuţii dintre un jurnalist şi un înalt funcţionar public, a căror conversaţii telefonice erau interceptate.

\"Aceste dezvăluiri vor provoca un dezinteres şi mai mare din partea electoratului, care va crede că politicienii sunt toţi la fel, deci de ce să mai voteze\", spune politologul Daniel Barbu. \"Şantaj, spionaj economic, complicitate cu un terorist, jaf la nivel înalt - această campanie demnă de Securitate a scos la iveală o uriaşă cantitate de mizerie morală\", scrie editorialistul Gândul, Rodica Ciobanu.