MENIU

Afaceristul Severin Tcaciuc a fost arestat în Austria

Foto: rtv

Severin Tcaciuc a fost arestat în Austria. Afaceristul a fost dat dispărut din 2003, când se presupune că a părăsit ţara cu ajutorul poliţiştilor din Suceava prin vama Borş.

Severin Tcaciuc a fost arestat în Austria. Omul de afacerii sucevean  este cercetat în mai multe dosare, pentru evaziune fiscală, fals, uz de fals şi înşelăciune şi condamnat în unele dosare.

A fost arestat, la sfârşitul lunii mai 2001 şi eliberat la începutul lunii decembrie a aceluiaşi an. De la prima arestare, Tcaciuc a fost pus în liberate de mai multe ori de instanţele sucevene, după ce Parchetul Curţii de Apel Suceava emitea un nou mandat de arestare pe numele lui, în dosare privind comiterea altor infracţiuni.

Comisarii Gărzii Financiare Suceava au constatat că firmele omului de afaceri sucevean Severin Tcaciuc au produs statului, în anii 2000-2001, un prejudiciu de peste 40 de miliarde de lei. Poliţiştii susţin că, numai în urma cercetării activităţii firmei de transport a lui Tcaciuc, au fost reţinute peste 40 de infracţiuni .

În 28 februarie 2003, Severin Tcaciuc a părăsit România, prin Vama Borş, cu aproximativ trei ore înainte ca poliţiştii suceveni să transmită solicitarea de interzicere a ieşirii din ţară.

Dat în urmărire internaţională, Tcaciuc a fost capturat după aproape doi ani, în noiembrie 2004, în Austria, ţară unde acesta a depus o cerere de azil politic. Ministerul Federal al Justiţiei din Austria a anunţat că Severin Tcaciuc a fost arestat provizoriu, în 16 noiembrie 2004, în vederea extrădării în România.

În aceeaşi lună, însă, autorităţile judiciare austriece l-au pus în libertate pe omul de afaceri sucevean, sub supraveghere, considerând că nu reprezintă un pericol public.

În cursul lunii decembrie 2004, autorităţile române au transmis celor austriece trei cereri de pentru extrădarea lui Tcaciuc. În 6 decembrie 2004, Ministerul Justiţiei a transmis o a doua cerere de extrădare a lui Severin Tcaciuc, solicitarea fiind formulată de Curtea de Apel Cluj, pentru executarea unei alte pedepse de doi ani închisoare, pentru ultraj.

Tcaciuc, acuzat că a bătut şi ameninţat un poliţist din Suceava, a fost condamnat în 2003 de Judecătoria Bistriţa, iar sentinţa şi a rămas definitivă printr-o decizie penală din 2004 a Curţii de Apel Cluj.

Cea de-a treia cerere de extrădare, trimisă la mijlocul lunii decembrie 2004, a fost formulată de Curtea de Apel Suceava, în vederea executării de către Severin Tcaciuc a unei pedepse de doi ani şi şase luni de închisoare, pentru evaziune fiscală. Pedeapsa, aplicată de magistraţii Judecătoriei Suceava, a rămas definitivă printr-o decizie a Curţii de Apel Târgu Mureş.