MENIU

Afaceri imobiliare la CFR: locuinţe de serviciu vândute la preţ de biciclete

Foto: pozecase.com

Locuințele de serviciu ale CFR au ajuns obiectul afacerilor imobiliare. În Reșița o astfel de locuință aparţinând Ministerului Transporturilor a fost cumpărată de un funcționar public din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin cu prețul pe care l-ar fi plătit pentru o bicicletă!

Cristian Florin Bâtea, directorul executiv al Direcției pentru Monitorizarea Serviciilor Comunitare de Utilități, din cadrul Consiliului Județean Caraş Severin, a cumpărat în anul 2007 o casă de la Regionala CFR Timişoara. Imobilul servea drept locuință de serviciu pentru angajaţii de la căile ferate şi a ajuns în proprietatea lui Bâtea la un preţ mai mult decât convenabil: mai puţin de 24 de milioane de lei vechi. Adică la preţul unei biciclete mai răsărite sau a unui scooter. Casele vecine valorează de 100 de ori mai mult!

"A plătit pentru o casă de 15,75 mp şi anexe de 20,91 mp preţul de 2.375 lei, inclusiv TVA", informează biroul de presă al Ministerului Transporturilor - Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A.

Directorul executiv al Consiliului Județean Caraș-Severin a cumpărat apoi și terenul pe care era construită această locuință de serviciu, cu 12 lei pe metru pătrat. Adică a plătit pentru 180 de metri pătrați de teren, aflaţi în zona centrală a orașului, 21.955 de lei. În total, teren şi casă, 24.330 de lei, adică puţin peste 5.000 de euro.

Cristian Florin Bâtea a declarat pentru REALITATEA.NET că aceste imobile au fost atât de ieftine pentru că accesul la clădire se făcea printr-un spațiu care aparține Companiei Naționale de Căi Ferate și că "de vină" pentru prețul mic este chiar Regionala CFR, care a adus propria firmă de evaluare agreată pentru a evalua terenul și locuința de serviciu. Asta în ciuda faptului că, în anul 2007, prețurile caselor explodaseră, iar în zona în care consilierul județean și-a cumpărat casa prețurile depășeau 100.000 de euro.

E de menţionat şi faptul că Bâtea nu a fost angajat nicio zi la CFR, dar totuși a închiriat o locuinţă de serviciu din partea Ministerului Transporturilor. Directorul Regionalei CFR Timișoara, Valeriu Trică, a declarat că "nu e nimic anormal în faptul că un om de pe stradă închiriază locuințe de serviciu de la CFR. E trecut în lege, e legal".

Managerul unei agenții imobiliare din Reșița, Marius Dinga, a declarat pentru REALITATEA.NET că "în zona străzii Independenței din Reșița, unde este un cartier de case, prețul de vânzare pentru un imobil de 40 de metri pătrați cu tot cu teren putea să ajungă și la 140.000 de euro. Multe dintre ele s-au vândut cu 100.000 de euro".

Nici terenul, nici locuința nu sunt trecute în declarația de avere a directorului executiv al Consiliului Județean Caraș-Severin Cristian Florin Bâtea. Acesta a declarat pentru REALITATEA.NET că nu a aminitit de această achiziție deoarece a vândut imobilul şi terenul tatălui său. Numai că nici tatăl său, Constantin Vasile Bâtea, care este director executiv adjunct la Consiliul Judeţean Caraş Severin, nu a trecut casa în declaraţia sa de avere.

Directorul Regionalei Timișoara, Valeriu Trică, a declarat pentru REALITATEA.NET că procedura prin care Cristian Florin Bâtea a închiriat și ulterior a cumpărat de la CFR locuința de serviciu și terenul este legală și foarte simplă: "ca să cumperi o locuinţă de serviciu de la CFR trebuie să deţii un contract de închiriere încheiat cu Regionala CFR şi apoi cu o simplă cerere se poate cumpăra locuinţa ca şi mijloc fix, după ce este evaluată şi preţul este stabilit"

Potrivit lui Trică, "peste 1.000 de astfel de locuinţe de serviciu au fost vândute de Regionala CFR Timişoara şi în clipa de faţă mai sunt disponibile încă 300". 

 

Mai multe articole despre:
Timişoara preţ CFR casă imobil Reşiţa Caraş Severin