Afacerea fregatelor a strâns "greii" lumii la Bucureşti
Giganţi în sectorul producţiei de aparatură militara la nivel global, de talia Lockheed Martin (SUA), Thales (Franţa), Finmeccanica (Italia) - în spatele căreia se află însuşi premierul italian Silvio Berlusconi, sau BAE Systems - Marea Britanie se bat pentru câştigarea contractului de modernizare şi dotare cu sisteme de luptă a celor două fregate operaţionale ale statului român.
Ministerul Apărării Naţionale a selectat în total 11 companii, pe listă aflându-se, de asemenea, grupurile germane Lurssen Lar Investment si ThyssenKrupp, Damen Shipyard (Olanda), STX Shipbuilding (Coreea), Rodriquez Cartieri Navali (Italia), respectiv o firmă din Israel şi un producător de echipamente din Suedia, miza fiind aşa-numita afacere a fregatelor, contract estimat intre 100 si 500 de milioane de euro, potrivit informaţiilor Business Standard.
"Aproape şapte dintre cele 11 companii au încheiat deja parteneriate cu şantiere navale locale", a declarat secretarul de stat Aurel Ionel Lascu, din Ministerul Apărării, care plasează valoarea contractului pentru fregatele "Regina Maria" şi "Regele Ferdinand" între 100 si 500 de milioane de euro.
România are nevoie, în urma aderării la cel mai puternic bloc militar din lume - NATO, să achiziţioneze aparatură de luptă de ultima generaţie, pentru a atinge standardele organizaţiei. Bucureştiul a lansat pentru furnizorii globali de armament două afaceri importante - cea a fregatelor şi contractul pentru dotarea forţelor aeriene cu aparate noi de zbor. Citeşte mai mult în Bussines Standard