MENIU

Adrian Vasilescu: Trecerea de la o cotă unică la un impozit progresiv ar fi o măsură eronată

foto: romanialibera.ro
Vasilescu: Dacă ar urca TVA-ul, atunci categoric am avea o inflaţie devastatoare
Poziţia ministrului Finanţelor cu privire la majorarea TVA şi a cotei unice din 2010

Reducerea TVA la alimente şi introducerea impozitului progresivar fi două măsuri care ar afecta veniturile bugetare. Aceasta este poziţia consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

"Capitolul de venituri în buget este în mare suferinţă. A mai reduce şi TVA-ul la alimente însemnaă să mai dai o lovitură bugetului în condiţiile în care este puternic lovit. Dacă ar urca TVA-ul atunci categoric am avea o inflaţie devastatoare pentru că toţi se vor repezi să îşi majoreze preţurile", a spus Adrian Vasilescu care a atras atenţia că "Suntem în criză şi în astfel de perioade este foarte complicat să schimbi sistemul de impozite fie că îl duci în sus sau în jos".

Legat de impozitul progresiv, Vasilescu a apreciat că "ar fi acelaşi efect.  În condiţiile acestea, trecerea de la o cotă unică la un impozit progresiv ar fi o măsură eronată".

Întrebat dacă a discutat majorarea TVA la 22% şi a cotei unice la 18% în 2010 şi reducerea TVA la alimentele de bază la 5%, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea a negat categoric astfel de discuţii. 

Mai multe articole despre:
inflaţie TVA Adrian Vasilescu