MENIU

Adrian Streinu Cercel: Moldova va fi puternic afectată de virusul gripei porcine

Foto: impactnews.ro

Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, consideră că Moldova va fi cea mai afectată de gripă porcină. În funcţie de răspândirea virusului pe teritoriul României, autorităţile vor lua măsurile care se impun în cazul unei pandemii.

"Estimările noastre şi calculele noastre spun că Moldova va fi puternic afectată în următorul interval de timp, asta ţinând cont şi de relaţia cu Ucraina. Iar în Ucraina este un focar de 94 de cazuri cu 24 de decese raportate în primele 48 de ore. Nu putem să facem abstracţie de aceste date şi să spunem că România e undeva izolată şi să nu luăm toate aceste date într-o evaluare strâns", a declarat Cercel, la Realitatea TV.

În funcţie de modul de evoluţie şi apariţia de noi cazuri pe teritoriul ţării se va decide dacă se impun măsuri de limitare a unor întruniri publice.

Adrian Streinu-Cercel a declarat, joi, că nu este cazul ca, în România, să fie introdusă măsura de limitare a întrunirilor publice, din pricina valului îmbolnăvirilor de gripă porcină. 

"În momentul de faţă ne confruntăm cu două focare unul la Iaşi şi unul la Bucureşti, a mai apărut unul la Ploieşti, dar este un caz de import, care nu pune probleme", a spus secretarul de stat.

"În momentul în care virusul începe să se mişte liber, o să vedem ce măsuri se impun şi asta corelate cu rata de mortalitate. În momentul de faţă rata mortalităţii estimată  este de 0,1 la 1 la nivel mondial şi toate semnele sunt că acest virus începe să îşi modifice agresivitatea pe măsură ce trece timpul", a precizat Cercel.

În România sunt înregistrate, până în acest moment, 414 de cazuri de gripă nouă.