MENIU

Adrian Mutu este considerat de FIFA unul dintre jucătorii superstiţiosi din lume

Foto: fiorentina.theoffside.com

Internaţionalul român Adrian Mutu este considerat de FIFA unul dintre jucătorii superstiţioşi ai lumii, iar într-un studiu publicat pe site-ul oficial al forului se spune că atacantul Fiorentinei poartă mereu lenjerie intimă de culoare albastră pentru a-i purta noroc.

"Ca orice sport, fotbalul nu este unul lipsit de superstiţii ale jucătorilor. Lista acestor obiceiuri mai ciudate este destul de lungă, iar printre cele mai practicate ritualuri este acela de a purta aceeaşi lenjerie intimă meci de meci. Aşa procedează românul Adrian Mutu, dar şi fostul portar al naţionalei Columbiei, Rene Higuita, cei doi purtând întotdeauna lenjerie intimă de culoare albastră. Poratrul columbian a spus că a deprins acest obicei la sfârşitul anilor 1980, după ce a fost la o ghicitoare împreună cu un coleg, iar aceasta le-a spus că au fost blestemaţi", se arată pe site-ul FIFA.

Căpitanul Angliei şi al formaţiei Chelsea, John Terry, spune despre el că este foarte superstiţios, iar înainte de jocuri are unele tabieturi pe care le respectă cu stricteţe: stă pe acelaşi loc în autocarul echipei, ascultă acelaşi CD în drumul spre stadion, parchează maşina în acelaşi loc la meciurile de pe teren propriu sau îşi prinde jambierele cu trei rânduri de bandă adezivă.

Campionul mondial cu Italia în 2006, Gennaro Gattuso, a dezvăluit după ce a cucerit titlul mondial că în fiecare zi de la acel turneu final a purtat acelaşi pulover. "Era destul de gros şi uneori transpiram cu găleată, mă simţeam tare prost, dar nu m-am îndurat să îl dau jos, pentru că simţeam că îmi poartă noroc", a spus mijlocaşul lui AC Milan, care a adăugat că înainte de fiecare joc îşi făcea bagajele pentru a fi gata să plece acasă.

Chilianul Ivan Zamorano purta un bandaj alb pe încheietura mâinii drepte, obicei deprins după ce s-a bandajat pe când era la formaţia St. Gallen şi a marcat trei goluri într-un meci. De atunci, purta acel bandaj la fiecare joc, golurile au început să curgă pentru atacant şi a ajuns la să joace pentru giganţii Real Madrid şi Inter Milano. Un alt jucător sud-american, argentinianul Juan Sebastian Veron, spune că poartă la fiecare partidă tot un bandaj, dar sub genunchiul drept, iar de când face acest lucru are impresia că totul merge mai bine pentru el.

La Campionatul Mondial din 1998, câştigat de Franţa în faţa Braziliei, căpitanul "cocoşilor", Laurent Blanc, obişnuia să îl pupe pe cap pe Fabien Barthez, portarul francezilor, înainte de fiecare meci. De asemenea, Blanc a dezvăluit că în vestiarul naţionalei conduse de Aime Jacquet se ascula înaintea partidelor melodia solistei Gloria Gaynor, "I will survive".

Foştii internaţionali englezi Bobby Moore şi Paul Ince ieşeau întotdeauna ultimii din vestiare şi îmbrăcau tricourile doar când mergeau spre teren. De curând, un fotbalist cu acelaşi obicei, fundaşul lui Arsenal Kolo Toure a primit un cartonaş gelben la un meci de Liga Campionilor, pentru că a refuzat să iasă din vestiar înaintea coechipierului său William Gallas, care era tratat după ce se accidentase. Fostul atacant al Angliei, Gary Lineker, nu trăgea niciodată la poartă la încălzirea dinaintea partidelor, iar dacă nu marca pentru o perioadă mai lungă de timp mergea la coafor ca să "spargă ghinionul".

Atacantul formaţiei VfB Stuttgart, Mario Gomez, nu cântă imnul naţionalei Germaniei înainte de jocurile oficiale, dar asta nu pentru că nu l-ar şti. Pe când juca la naţionala U-15 a nemţilor, Gomez a marcat mai multe goluri într-un meci înaintea căruia nu a cântat imnul, iar de atunci face la fel.

Fostul mare portar al naţionalei Argentinei, Sergio Goycochea, care a devenit celebru după ce a apărat mai multe lovituri de la 11 metri în timpul Campionatul Mondial din 1990, a spus că succesul său de datora unui obicei mai puţin civilizat. Astfel, înainte de jocurile cu Iugoslavia şi Italia, din optimi şi sferturi, Goycochea a urinat în cercul de la centrul terenului, fapta fiind acoperită de coechipieri, care stăteau în jurul său. Goalkeeper-ul a repetat ritualul şi la o ediţie a Copa America, înaintea jocurilor cu Brazilia şi Columbia, iar atunci Argentina a reuşit să câştige trofeul.
Mai multe articole despre:
FIFA Fiorentina Adrian Mutu superstiţii John Terry