MENIU

Adrian Cioroianu: Singura instituţie care putea să nu dea undă verde vizitei lui Laszlo Solyom era Preşedinţia României

Foto: gandul.info
Adrian Cioroianu: Doar preşedintele Traian Băsescu avea dreptul de a-l opri pe preşedintele Ungariei

Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, că singura instituţie care putea să nu dea undă verde vizitei preşedintelui maghiar Laszlo Solyom era Preşedinţia României.

"Singura instituţie, după ştiinţa mea, care putea să nu dea undă verde era Preşedinţia României, nu ministrul de Externe, oricare ar fi el, nici şeful opoziţiei, Senatului sau Camerei. Doar preşedintele României putea eventual să se implice şi cred că asta a dus la răspunsul destul de rigid şi scos cu forcepsul al domnului de la Aeroport", a spus Adrian Cioroianu.

Acesta a mai spus că fie e vorba de o lipsă de amabilitate din partea autorităţilor române, fie e vorba de o victimizare a preşedinţiei ungare. "Nu este un secret că dânsul (Laszlo Solyom, n.red.) are o sensibilitate pentru maghiarii din afara graniţelor Ungariei", a precizat Cioroianu.

Fostul ministru de Externe a spus că, în ceea ce îl priveşte, Solyom putea să vină în România indiferent de mesajul pe care îl dădea, chiar dacă ar fi vorbit în favoarea unei autonomii sporite.

"Cred că a fost o greşeală dacă nu i s-a dat voie să vină. E o situaţie care mi se pare jenantă şi pentru noi şi pentru Ungaria", a conchis Cioroianu.