MENIU

Acuzaţii de fraudare în ultima zi de campanie din Republica Moldova

Foto: emaramures.ro

În ultima zi a campaniei electorale, majoritatea partidelor importante de la Chişinău au prezentat date şi concluzii pe marginea campaniei şi au făcut estimări privind şansele pe care consideră că le au la alegerile parlamentare de duminică.

În timp ce partidele de opoziţie au prezentat în ultima zi a campaniei dovezi ale abuzurilor guvernării comuniste din ultimii opt ani şi au chemat alegătorii la vot pentru a aduce schimbarea democratică, Partidul Comuniştilor a organizat un concert de proporţii în centrul Chişinăului.

Una din cele mai spectaculoase acţiuni a fost lansarea de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a unui volum de 765 de pagini numit "Dosarul guvernării comuniste. Volumul I", în care au fost culese documente şi probe ce demonstrează abuzurile comise de Partidul Comuniştilor în cei opt ani cât a fost la guvernare.

Potrivit Barometrului de Opinii Publice, prezentat săptămâna trecută, Partidul Comuniştilor este susţinut de 36,2% dintre respondenţi. Alte trei partide necomuniste de orientare liberală - PLDM, PL şi AMN - au şanse de a depăşi pragul electoral de 6%.

Alegerile parlamentare vor avea loc în Republica Moldova duminică. Parlamentul de la Chişinău are 101 deputaţi. "Proba de foc" pentru viitorul Parlament va fi alegerea noului şef de stat, pentru desemnarea căruia este nevoie de 61 de deputaţi din cei 101. În cazul eşecului repetat de trei ori, Parlamentul este dizolvat şi sunt fixate alegeri anticipate.