Acordul interguvernamental pentru Nabucco a fost semnat luni, însă rămân multe semne de întrebare
Cinci din cele şase state implicate în Nabucco urmau să semneze luni, la Ankara, un acord de tranzit, însă există în continuare probleme importante privind realizarea proiectului, aşteptată cu nerăbdare de europenii care doresc să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc. Traian Băsescu a anunţat că îşi anulează vizitele de pe agenda de vineri din cauza unor probleme în acordul Nabucco.
Reprezentanţi ai Bulgariei, României, Austriei, Ungariei şi Turciei urmau să semneze acest acord. În plus, la eveniment au participat şi reprezentantul secretarului american pentru energie, Richard Morningstar, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta anual până la 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrală în special spre Uniunea Europeană şi va trece prin Turcia şi sud-estul Europei.
Şeful statului, Traian Băsescu, a anunţat vineri că îşi amână restul vizitelor programate în această zi pentru săptămâna viitoare, pentru că "au apărut nişte probleme în acordul interguvernamental Nabucco care se semnează luni în Turcia".
Directorul Transgaz, Ioan Rusu, a declarat că nu are cunoştinţă de anumite probleme în ce priveşte semnarea acordului interguvernamental pentru Nabucco.
"Eu voi participa luni, la Ankara, întrucât Transgaz este unul dintre
acţionarii Nabucco. Nu ştiu să fi apărut probleme. Fiind un acord
interguvernamental, este o acţiune a Guvernului României, este
instituţia care ştie dacă s-a întâmplat ceva", a spus Ioan Rusu.
Nabucco, lansat în 2002, ar urma să intre în funcţiune în 2014, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro. Specialiştii sunt de părere, însă, că banii vor fi greu de găsit, din cauza crizei financiare globale.
"Dacă vor fi strânşi banii, chiar şi cu o mică întârziere, va mai rămâne o mare problemă de rezolvat: aprovizionarea cu gaz a conductei de 3.300 de kilometri lungime", este de părere Necdet Pamir, specialist turc în afaceri energetice.
Din consorţiul Nabucco fac parte, în prezent, cu câte o parte egală de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Nabucco are scopul de a conecta şi valorifica rezervele promiţătoare de gaze naturale din Zona Mării Caspice şi Orientul Mijlociu cu pieţele europene.
Nabucco are o capacitate prevăzută de opt miliarde de metri cubi de gaz anual, ţările furnizoare urmând să fie în primă fază Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan, pentru ca mai târziu să fie luate în considerare şi Iran sau Irak. Este prevăzut ca Nabucco să ajungă la capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.
Pe 3 iulie Traian Băsescu a salutat încheierea acordului dintre statele care participă la proiectul Nabucco.
Citeşte declaraţia preşedintelui despre Proiectul Nabucco, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu Ahmet Davutoglu, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, din 3 iulie.