MENIU

Acordul interguvernamental pentru Nabucco a fost semnat la Ankara

Foto: acus.org

Patru state ale Uniunii Europene - România, Bulgaria, Ungaria şi Austria - şi Turcia au semnat luni, la Ankara, acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, destinat să diminueze dependenţa UE de gazul rusesc, relatează NewsIn.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezidat ceremonia de semnare a acordului, în prezenţa reprezentanţilor Austriei, Bulgariei, Ungariei şi României. Din partea României a participat premierul Emil Boc.

Moscova a fost invitată la ceremonia de luni la Ankara de semnare a acordului interguvernamental pentru Nabucco, însă nu a răspuns invitaţiei. În schimb, Iranul, menţionat ca posibil furnizor pentru gazoduct, nu a primit o invitaţie, din cauza controversatului său program nuclear.

Premierul turc Tayyip Erdogan a declarat că Turcia vrea ca gazele naturale iraniene să fie transportate în Europa prin conducta Nabucco, "atunci când condiţiile o vor permite".

Erdogan a spus că emiratul Qatar ar putea avea un rol major în proiect, prin intermediul unui terminal de gaz natural lichefiat din Turcia şi consideră că gazele naturale ruseşti pot fi tranportate către pieţele europene prin intermediul conductei Nabucco.

Statele Unite spun că participarea Iranului la Nabucco ar fi posibilă numai după normalizarea relaţiilor diplomatice, scrie cotidianul turc de limbă engleză Today's Zaman.

"Proiectul Nabucco este foarte important din perspectiva securităţii energetice, atât a României, cât şi a altor state membre ale Uniunii Europene, şi din această perspectivă România va participa la această ceremonie de semnare, arătând sprijinul său fără echivoc pentru susţinerea acestui proiect atât de important şi din perspectiva diversificării surselor de transport, cât şi a hidrocarburilor", a declarat premierul Emil Boc.

"România a ales să participe în acest proiect al cărui atu principal este viabilitatea sa economică. Nabucco este eficient şi mai puţin costisitor decât alte iniţiative promovate în regiune. Aşadar, are toate avantajele necesare petnru a atrage investitori şi furnizori şi pentru a funcţiona pe baze comerciale conform principiilor pieţei", a mai spus Boc, menţionând că Nabucco este proiectul principal al coridorului sudic de gaze şi că materializarea sa va reprezenta un exemplu de succes al colaborării Uniunii Europene cu statele de tranzit, respectiv producătorii din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu.

Ceremonia de semnare a avut loc la hotelul Rixos Grand Ankara.

Mai multe articole despre:
Emil Boc acord Ankara Nabucco semnare