MENIU

Accesarea Fondurilor europene la Alba Iulia a devenit o afacere de partid! De ce și-a impus Hava, cu ” limbă de moarte” succesorul ?

Accesarea Fondurilor europene la Alba Iulia a devenit o afacere de partid și este controlată direct de indivizi din prima linie. În ultimii ani proiectele au fost gestionate de fostul edil Mircea Hava, iar acum frâiele au fost predate succesorului la tron, Paul Voicu, omul de încredere al actualului europarlamentar.

Copy paste, pe fonduri europene

Mai nou, potrivit informațiilor primite de la Primăria Alba Iulia, în baza legii 544/2001, se află în derulare, la administrația locală, două proiecte majore, cu impact social,  care prevăd combaterea sărăciei în comunitățile marginale din oraș.

Primul se referă la ”Măsuri integrate de combatere a excluziunii sociale în comunitățile marginale din municipiul Alba Alba”, iar al doilea se numește ” Alba Iulia 360”. În cazul primului program, fondurile UE sunt de 20,562 de milioane de lei și se desfășoară în perioada 18.09.2017 – 19.09.2020, iar în al doilea este vorba de 25,183 milioane de lei și se derulează în aceeași perioadă, de 3 ani.

Interesant este faptul că aceste programe parcă sunt trase la indigou,  amândouă adresându-se populației sărace din municipiul Alba Iulia, inclusiv comunităților de romi.  O mica diferență: în primul proiect, beneficiare  sunt familiile sărace non-rome ( adică români), iar în al doilea, familiile sărace rome, în procent de doar 10%, restul fiind de alte etnii ( în special români).

 

Pe spatele săracilor câștigi capital

 

Astfel, în primul program scopul urmărit este de ”reducere a numărului de comunități marginale (non-romă), aflate în sărăcie și excluziune socială~, iar în al doilea proiect, de ”reducerea numărului de  comunități marginale în care există populație aparținând minorității rome ( n.r. - doar în proporție de 10 procente), aflate în risc de sărăcie și excluziune socială”. Adică, două proiecte identice, cu fonduri europene, care cuprind același set de măsuri pentru combaterea sărăciei,  în aceleași comunități marginale din municipiul Alba Iulia. Amintim că aici este vorba despre o dublă finanțare europeană, pentru același lucru: 20,562 milioane lei și 25,183 milioane de lei.

Proiectul ”Măsuri integrate de combatere a excluziunii sociale în comunitățile marginale”, are ca obiective  specifice, printre altele  ” creșterea accesului și participării la educație pentru 25 copii preșcolari prin asigurarea de măsuri de sprijin și pentru 75 elevi aparținând claselor 5-8 din comunitățile marginalizate din Municipiul Alba Iulia prin programul de tip școală după școală, timp de 24 luni pe perioada implementării proiectului, urmată de o perioadă de minim 7 luni , consiliere profesională pentru 350 persoane din comunitățile marginalizate, facilitarea accesului la programe de formare profesională pentru 350 persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, din care cel puțin 36% femei și 7% persoane rome,  timp de 36 luni, finalizată cu certificarea a minim 214 dintre aceștia și ocuparea a minim 30%, urmată de minim 7 luni de menținere a locului de muncă de la încetarea perioadei subvenționate”.

În același timp, proiectul ”Alba Iulia 360”, un copy paste în privința obiectivelor urmărite, ( diferența fiind doar de cifre),  după  primul proiectul  menționat mai sus,  prevede , printre altele  ” creșterea accesului și participării la educație(educație timpurie (de nivel ante-școlar și preșcolar), învățământ primar și secundar, prin acordarea unor pachete integrate pentru 130 de copii cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani, pe programul tip școală după școală din cele 5 comunități marginalizată pe o perioadă de 32 luni;

Proiectul mai prevede creșterea ratei de ocupare cu minim 30% din 340 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, cu vârsta cuprinsă între 16-64 ani prin furnizarea de măsuri integrate de consiliere profesională, ucenicie la locul de muncă pentru 15 persoane și formare profesională pentru 240 persoane, pe o perioadă de 34 luni.

Să trăiască toată familia

De asemenea, cele două proiecte cu bani europeni, accesate de Primăria Alba Iulia, au ca parteneri cam aceleași asociații, fundații și firme, din cercurile de interese din jurul baronului Hava și a primarului interimar, Voicu. Mai mult, găsim în aceste proiecte, aceeași fundație dirijată personal de Hava, care s- aflat mulți ani, la conducerea ei, în calitate de președinte. Este vorba despre fundația Paem, unde lucrează nora fostului primar, Lavinia Hava, în calitate de manager de proiect. Aceasta fundatie a obținut numeroase finanțări de la Primăria Alba Iulia, chiar în perioada în care edilul Mircea Hava conducea ONG-ul. Interesant este faptul că în perioada când Hava era și primar și președinte al  fundației Paem, s-a încheiat un contract de colaborare între fundație și administrația locală din Alba Iulia.

Fundația PAEM este un ONG care s-a înființat în 1995 de către un fost lider PNTCD, Vasile Voicu Bora, fost președinte al Fundației Mișcarea Populară Alba. A trăit numai din fonduri publice locale și ale UE, derulând proiecte de zeci de milioane de euro. Prietenia dintre Vasile Bora și Mircea Hava, de notorietate la Alba Iulia, s-a transformat într-o relație de afaceri reciproc avantajoasă. Mai toate proiectele derulate de fundația PAEM s-au desfășurat în colaborare cu Primăria Alba Iulia, o formă subtilă de căpușare a bugetului local și al UE. De altfel, în 2011, Mircea Hava prea conducerea fundației, în calitate de președinte și se retrage din această funcție, în 2015, după ce Ancheteonline.ro a semnalat starea de conflict de interese și de incompatibilitate în care se afla.

De altfel, presa locală a scris că, pentru multă vreme ședintele consiliului local Alba Iulia s-au desfășurat în sediul PAEM Alba, de pe bulevardul Ferdinand. Apoi, sediul CL s-a mutat în clădirea Direcției Programe din str. Bucovina, într-o fostă centrală termică, reamenajată cu fonduri europene de Fundația PAEM. Nepotismul este în floare și la Fundatia PAEM. Astfel, atât băiatul lui Bora, Cristian Voicu, cât și fata sa, Zoe, lucrează la fundație.

În 2010, consiliul local Alba Iulia a emis hotararea nr.7 “privind incheierea unui Acord de parteneriat între Municipiul Alba Iulia și Fundatia PAEM Alba pentru administrarea comună a “Centrului Europe Direct Alba Iulia”. Așa, din 2010 până în prezent,  atât fundația Paem, cât și Centrul Europe Direct Alba Iulia, o asociație suveică, au obținut numeroase contracte cu fonduri europene, câștigate de Primărie și implementate de ongurile conduse sau controlate de Hava, iar mai nou, de primarul  interimar, Paul Voicu, omul de încredere al acestuia( după ce Hava a ajuns europarlamentar). Decizia consiliului local a fost semnată de Marcel Jeler, președinte de ședință, omul de încredere al lui Mircea Hava, care, între timp a ajuns secretarul primăriei și ”adoptat” de Voicu. Un fel de ”cerber” al baronului PNL, pentru a-l ține sub control pe actualul primar.

Aceeași parteneri

În același timp, în ambele proiecte derulate, acum de Primăria Alba Iulia, parteneri sunt firma SC Dad Expertise SRL, societate abonată la bani europeni la Alba Iulia, în administrația Hava, Fundația Națională a Tinerilor Manageri, condusă de fostul ministru al Comunicațiilor din Guvernul Cioloș, Marius Bostan, un apropiat al lui Hava, dar și Crucea Roșie Alba și Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Totodată, în proiectul ”Alba Iulia 360”, partener al primăriei este și firma Intratest SA, condusă de controversatul Paul Păcuraru, fost ministru al Muncii în guvernul PNL  condus de Tăriceanu,  fost senator PNL, care a fost anchetat de DNA pentru fraude cu fonduri europene, dar achitat, în cele din urmă. Această firmă mai are în lucru un proiect cu fonduri europene ( 25 milioane lei), în Ialomița, numit ”eurocomuna-Dezvoltare comunitară prin măsuri integrate în comuna Valea Ciorii”, unde sătenii sunt plătiți cu 5 lei ora pentru a participa la cursuri de formare profesională.  

Drept urmare, putem constata că, din păcate, accesarea fondurilor europene, care ar trebui să reprezintă investiții pentru dezvoltarea comunităților românești, a devenit o afacere de succes pentru baronii locali. O metodă eficientă, ”curată” de îmbăgățire a oamenilor și clienților de partid.

Autor: Radu Ciobotea

 

Mai multe articole despre:
foduri europene Alba afacere Hava succesor