MENIU

Academicianul Constantin Ciopraga a încetat din viaţă

Foto: convorbiri-literare.dntis.ro

Criticul literar şi scriitorul Constantin Ciopraga a decedat la Iaşi, luni după-amiază, la vârsta de 92 de ani. Ciopraga a fost găsit fără viaţă la birou, în camera sa de lucru de acasă, apropiaţii acestuia afirmând că a scris fără oprire încă de duminică seară şi, cel mai probabil, cauza decesului a fost un infarct sau o comoţie cerebrală

Potrivit apropiaţilor lui Constantin Ciopraga, acesta a fost găsit fără viaţă, la birou, în jurul orei 15.00, de către fiica sa.

"Ştiu că i s-a făcut rău aseară la masa de lucru. Sunt realmente tulburat. A fost un punct de reper pentru întreaga cultură română. Un maestru care şi-a dedicat mai bine de jumătate de veac din viaţă culturii şi a cultivat pasiunea pentru literatură pentru foarte mulţi scriitori", a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor Iaşi, Valeriu Stancu.

"Înainte de toate, Constantin Ciopraga a fost un model, el fiind format în umbra unor personalităţi prestigioase din perioada interbelică, toţi oameni de vârf ai Universităţii "Al.I.Cuza". Prin dispariţia lui se produce un gol imens, el a reprezentat un model de intelectual, de om de cultură, de critic şi istoric literar", a declarat directorul Institutului de Filologie Română "Al.Philippide", Dan Mănucă.

Constantin Ciopraga a fost istoric, scriitor şi critic literar, profesor universitar şi membru de onoare al Academiei Române. Născut la Paşcani, la 12 mai 1916, Ciopraga a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii "Al.I.Cuza" din Iaşi, în 1942, cu o licenţă în filologie modernă. În acelaşi an, a fost luat prizonier de trupele sovietice.

Printre cărţile sale se numără "Personalitatea literaturii române", "Caietele privitorului tăcut" – memorialistică sau "Nisipul".

Mai multe articole despre:
deces moarte scriitor critic literar academician