Academia Caţavencu vă invită să aflaţi cum pot să dispară 6 milioane de euro
În lumea reală din România în care trăim cu toţii, dacă vrei să decontezi ceva - până şi o călătorie cu autobuzul sau trenul, ori ciorba de burtă consumată în timp ce te aflai în vreo delegaţie - ai nevoie de documente justificative. Adică trebuie să-i demonstrezi celui care îţi decontează o anumită cheltuială (prin chitanţe, facturi, bonuri fiscale sau alte documente justificative) că tu chiar ai efectuat cheltuiala respectivă.
La Parlament, adică acolo unde orice deputat şi senator primeşte lunar 105 milioane lei vechi (brut, deci cam 90 de milioane de lei vechi in mână) "suma forfetară". Această sumă forfetară este destinată, prin lege, acoperirii de către parlamentari a cheltuielilor pe care aceştia le au cu cabinetele lor parlamentare din teritoriu. Şi tot prin lege, pentru aproape jumătate din sumă (46%, mai exact), aleşii nu trebuie să prezinte documente justificative. Adică nu au obligaţia să aducă chitanţe, bonuri, facturi, contracte etc.
La un calcul scurt reiese că, lunar, un parlamentar poate să cheltuie la negru 46% din 90 de milioane de lei vechi, adică vreo 42 de milioane de lei vechi. Deci cam o mie de euro. Pentru 471 de parlamentari, anual, suma nejustificată ajunge la aproape şase milioane de euro.
Miercuri, 18 februarie, aţi putut afla din Academia Caţavencu, care sunt adevăratele cheluieli ale unui birou parlamentar, de ce nu are nevoie parlamentarul român de suma forfetară şi cum a ajuns Casa Poporului un "paradis fiscal" în România.