MENIU

ABSURD: Un apartament la parter din Bucureşti, asigurat împotriva avioanelor supersonice

După contractarea unui credit pentru casă bucureşteanul Sorin Iorga a primit poliţa unei asigurări pentru riscuri pe care le consideră "fanteziste".

Un apartament din cartierul Dristor este asigurat în cazul în care un avion supersonic i-ar provoca distrugeri. Aceasta este oferta de asigurare propusă de o bancă şi o companie de asigurări unui bucureştean, care locuieşte la parter. Senatorul Urban Iulian susţine că asiguratul este victima unei fraude, iar Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) recunoaşte că aceste situaţii se petrec tot mai des. Un material exclusiv REALITATEA.NET

La contractarea unui credit pentru casă, bucureşteanul Sorin Iorga a primit o poliţă de asigurare pentru riscuri pe care le consideră "fanteziste".



"Recunosc că este vina mea că nu am citit contractul asigurării. Mi s-a pus în faţă cea mai ieftină ofertă, recomandată de reprezentantul băncii şi pusă la punct împreună cu asiguratorul", a declarat asiguratul, Sorin Iorga.

Urban mai spune că în acest caz, fiind vorba de o ipotecă, fraudată este banca, al cărei imobil nu este acoperit în faţa acestui risc de inundaţie. Practic însă, mai spune senatorul, paguba se resimte doar la nivelul asiguratului.

Asiguratul îşi poate schimba în orice moment poliţa. Iorga consideră că riscurile incluse în aceasta nu sunt nici în beneficiul lui, nici în al băncii.

Aşa se face că printre riscurile suplimentare din poliţă fac parte:

- acoperire suplimentară pentru riscul de cutremur
- acoperire suplimentară pentru riscurile atmosferice
- acoperire suplimentară pentru riscurile de boom sonic şi coliziune cu autovehicule
- acoperire suplimentară pentru riscurile de greve, revolte şi tulburări civile
- acoperire suplimentară pentru riscul de vandalism
- acoperire suplimentară pentru riscurile de alunecare şi prăbuşire de teren.

Cine poate reglementa asemenea situaţii

"Asemenea gen de asigurări sunt în mod evident încadrabile în sfera de fraudă. Am cerut de mai multe ori CSA să emită un ordin prin care să întocmească un standard minimal al cazurilor de risc asigurate într-o poliţă, pe specific (viaţă, locuinţe, etc). Bineînţeles că nu s-a dat curs acestei cereri" a declarat pentru REALITATEA.NET, senatorul Iulian Urban.

Contactat de REALITATEA.NET, Paul Mitroi, directorul Direcţiei de Reglementare din cadrul Comisiei de supraveghere a Asigurărilor (CSA), a declarat că nu Comisia stabileşte ce se trece într-o poliţă de asigurare.

"Nu putem reglementa asemenea situaţii. CSA-ul nu poate impune un pachet standard de riscuri pentru care să se încheie un contract de asigurare. CSA nu a făcut decât să oblige asiguratorii să prezinte toate condiţiile unui contract pe care îl propun" a declarat Paul Mitroi, directorul Direcţiei Generale de Reglementări din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Şeful Direcţiei de Reglementare a CSA a precizat că acestă situaţie este reglementată de legea 136/1995 a contractelor de asigurare şi că nu se pune problema unei intervenţii directe în acest caz.

Incendiile sau inundaţiile sunt printre cele mai comune riscuri incluse în asigurarea unui apartament. După ce a fost inundat de către vecinii săi, bucureşteanul a vrut să-şi acopere din asigurare paguba şi a constatat că inundaţiile nu sunt trecute în poliţa pe care o plăteşte. În schimb, banca şi asiguratorul au căzut de acord că există riscul ca un avion să treacă prin faţa apartamentului de la parter din Baba Novac şi să provoace daune.

Până la ora publicării articolului, reprezentanţii băncii, respectiv cei ai companiei de asigurări nu au comentat situaţia relatată.