A. Severin: Este nevoie de unitate a forţelor politice din România pentru obţinerea unui post de comisar european important
\"România are nevoie de o strategie comună, are nevoie de o unitate a forţelor politice în sprijinul unei personalităţi politice care să se bucure de încrederea UE, de încrederea comisiei, a viitorului preşedinte al CE şi a PE astfel încât acea persoană să fie acceptată şi să i se încredinţeze un portofoliu important\", a declarat europarlamentarul Adrian Severin, în legătură cu desemnarea unui comisar român.
Adrian Severin a spus că, în cazul în care se va amâna numirea preşedintelui Comisiei Europene, discuţia despre numirea unui comisar român va deveni actuală abia la sfârşitul lunii septembrie. În opinia europarlamentarului, în cazul în care numărul de comisari va fi mai mic decât cel al statelor, România ar putea să nu aibă niciun comisar dacă "nu este foarte serioasă". Acesta a refuzat să spună dacă a avut negocieri în ţară cu partenerii de guvernare ai PSD pe tema persoanei care ar putea fi propusă drept comisar.
Potrivit lui Severin, România "trebuie, în primul rând, să se gândească cine sunt personalităţile române care se bucură de încredere în instituţiile europene, pentru ca acele personalităţi, ele însele importante la nivel european, să poată să primească un portofoliu important".
Europarlamentarul a declarat că există câteva nume vehiculate care ar trebui luate în consideraţie. "Partea proastă e că, deocamdată, din informaţiile mele, în multe foruri din România nu se gândeşte la cel mai bun comisar pentru ţară sau la cea mai reputată personalitate, ci se gândesc mulţi ca nu cumva această personalitate, odată ajunsă acolo, să facă umbră personalităţilor din România, să câştige prea multă putere şi odată întoarsă acasă să înlăture sau să devină un concurent prea puternic pentru oamenii politici din România".
Severin a catalogat drept "extrem de păgubitor" pentru ţara noastră acest tip de raţionament şi a spus că alte criterii ar trebui să stea la baza desemnării persoanei care va ocupa postul de comisar european din partea României. "Acest fel de a reacţiona este extrem de păgubitor pentru ţara noastră ca şi raţionamentul unora care spun că ranchiunile personale trebuie să fie criteriile eliminării anumitor candidaţi iar simpatiile şi nepotismul trebuie să fie criteriul pentru promovarea altor potenţiali candidaţi".
Tocmai din acest motiv europarlamentarul român a pledat pentru dezabatere pe această temă deoarece, "dacă fiecare se va duce la Comisia Europeană, partide sau indivizi, şi ar începe să îşi promoveze propriile idei, România, în totalitatea ei, va pierde, indiscutabil".