MENIU

A murit Claude Levi-Strauss, părintele antropologiei moderne

Foto: openanthropology.files.wordpress.com

Antropologul francez Claude Levi-Strauss a încetat din viaţă, la vârsta de 100 de ani, au anunţat reprezentanţii editurii Plon.

Născut la Bruxelles din părinţi francezi, pe 28 noiembrie 1908, Lévi-Strauss a făcut studii de drept la Paris şi de filosofie şi litere la Sorbona.

Părăseşte Franţa în timpul celui de-al doilea război mondial şi predă la New School for Social Research din New York. Fondează împreună cu Henri Focillon, Jacques Maritain, J. Perrin şi alţii l'École libre des hautes études din New York.

Rechemat în Franţa în 1944, se reîntoarce în SUA un an mai târziu, pentru a ocupa funcţia de consilier cultural al ambasadei. Demisionează  în 1948 pentru a se consacra studiului. Este numit profesor la College de France, la catedra de antropologie culturală, unde predă din 1959 până la retragerea din 1982.

Printre numeroasele distincţii, a primit în 1966 a primit medalia de aur şi premiul Viking Fund, în 1967, medalia de aur a CNRS; în 1973, premiul Erasmus Erasme, în 2002, premiul Meister Eckhart.

Mai multe articole despre:
Franţa premii cultură sociologie