A doua etapă de modernizare a fregatelor ar trebui începută în două luni
Etapa a doua de modernizare a fregatelor "Regina Maria" şi "Regele Ferdinand" ar trebui să înceapă până la sfârşitul acestui trimestru, adică până în septembrie, a declarat şeful Resurselor din cadrul Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul de flotilă Dan Popescu.
"Programul Fregatei e un alt program major, care a fost iniţiat în urmă cu ceva ani şi care în momentul de faţă îşi aşteaptă finalitatea. Etapa I de achiziţie a constat în revitalizarea navelor şi utilizarea lor într-o configuraţie acceptată de Forţele Navale şi a fost finalizată.
Acum aşteptăm ca în scurt timp, sperăm noi până la finele acestui trimestru, să fie startată şi procedura pentru etapa a II-a de modernizare a fregatelor", a declarat Popescu, în cadrul conferinţei de presă pentru promovarea expoziţiei de tehnică navală "Naval Defense Exibition", care va avea loc în perioada 14-16 august la Constanţa.
Ministerul Apărării a publicat, recent, pe sistemul electronic de achiziţii publice, anunţul de intenţie pentru etapa a doua de modernizare a fregatelor "Regina Maria" şi "Regele Ferdinand", în valoare de 1.374.335.941 de lei, fără TVA.
Anunţul a fost postat pe site-ul www.e-licitatie.ro pe data de 14 iulie 2009.
Potrivit acestuia, MApN şi-a propus să realizeze un contract multianual, ale cărui costuri ar fi estimate la aproximativ 345 de milioane de euro, iar data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare a fost stabilită pentru 15 iulie 2009.
De altfel, conform unor surse din minister, MApN a încheiat separat şi un contract de mentenanţă de urgenţă cu două firme englezeşti, în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro. Una dintre firme este Rolls Royce, cea care deţine drepturile pentru motoarele care echipează cele două fregate.
Agenţia de presă NewsIn a scris, în luna mai, că MApN a selectat 11 firme din străinătate furnizoare pentru statele membre NATO şi UE, pe care le va invita să participe la negocierile privind modernizarea fregatelor "Regina Maria" şi "Regele Ferdinand" şi printre care ar putea fi şi BAE Systems.
"Pentru etapa a doua de modernizare a fregatelor avem documentaţiile de atribuire finalizate, iar procedura specifică de negociere va fi demarată, zicem noi, înainte de mijlocul anului. Etapa a doua de modernizare, care are ca scop realizarea în totalitate a cerinţelor Statului Major al Forţelor Navale, se va realiza printr-o procedură specifică, competitivă, la care vor fi invitate să ia parte mai multe companii de renume. Se preconizează transmiterea invitaţiilor de participare la începutul semestrului doi al anului curent, în iunie", a declarat, pentru NewsIn, secretarul de stat pentru Armamente din MApN, Ionel Aurel Lascu.
Astfel, MApN a selectat 11 firme pentru a participa la o procedură specifică de negociere, care a fost aprobată prin hotărâre de guvern, pentru adjudecarea contractului de modernizare a fregatelor "Regina Maria" şi "Regele Ferdinand".
Departamentul pentru Armamente a comunicat, la solicitarea NewsIn, că firmele care urmează să fie invitate reprezintă principalii furnizori din Europa şi SUA şi au desfăşurat contracte pentru navele noi sau modernizate din cadrul flotelor aparţinând NATO şi UE. Totuşi, MApN a comunicat că lista firmelor are un caracter confidenţial şi nu poate fi publicată.
Surse militare au declarat că printre firmele selectate de MApN se regăseşte compania italiană Orizzonte Sistemi Navali şi cea olandeză Thales Group. De altfel, în cursul anului 2006, compania Oto Melara a încheiat un contract cu Romtehnica pentru livrarea muniţiei de 76 de mm pentru fregatele T 22, pe care l-au finalizat în 2008. La licitaţie ar putea să se înscrie şi compania BAE Systems, de la care au fost cumpărate navele, însă aceasta va avea un dezavantaj, întrucât nu şi-a respectat angajamentele de offset în cadrul primului contract pe care l-au avut cu MApN, potrivit reprezentanţilor ministerului.
Aceştia mai spun că procedura se va desfăşura după principiul dialogului competiv şi va dura între 6-9 luni, iar finalizarea lucrărilor este preconizată să aibă loc peste alţi trei ani-patru ani.
Ministerul Apărătii doreşte, însă, ca firma ce va fi desemnată câştigătoare să termine lucrările mai repede, pentru că în 2011-2012 echipamentele care se află în acest moment pe fregate ar trebui să iasă din uz. Practic, în lipsa modernizării, cele două fregate nu vor mai putea face faţă cerinţelor NATO şi nu vor mai putea participa la misiuni internaţionale.
Pe lângă modernizarea fregatelor, firma care va câştiga licitaţia va trebui să asigure şi serviciile de întreţinere şi mentenenţă pentru cele două nave de război.