MENIU

80% dintre românii care şi-au petrecut Paştele în ţară au ales Valea Prahovei, litoralul şi Bucovina

Foto: casaserena.com

Aproximativ 80% dintre cei 60.000 de românii care au cumpărat pachete turistice pentru perioada sărbătorilor de Paşte au ales staţiunile de pe Valea Prahovei, zona Bran Moeciu, litoralul românesc şi Bucovina, a declarat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al ANAT, Traian Bădulescu.

"Faţă de anul trecut, s-a înregistrat o creştere de până la 10% a numărului de turişti pentru destinaţiile interne, dacă nu luăm în calcul zilele libere de 1 Mai", a spus Bădulescu.

Potrivit ANAT, peste 70% din cele 25.000 de persoane care au ales să petreacă Paştele în afara ţării au preferat Grecia şi Bulgaria. În 2008, peste 35.000 de români şi-au petrecut minivacanţa de Paşte şi 1 Mai în Grecia, Bulgaria şi Turcia.
În ceea ce priveşte destinaţiile interne, anul acesta circa 30.000 de români au preferat să meargă, în perioada Sărbătorilor Pascale, pe Valea Prahovei şi în zona Bran-Moeciu, potrivit primelor estimări ale Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Hotelurile din aceste zone au avut un grad de ocupare de circa 80-90%. Anul trecut, numărul celor care au ales să-şi petreacă minivacanţa Paşte-1 Mai în ţară s-a ridicat la circa 80.000.
Potrivit ANAT, Bucovina şi litoralul românesc s-au aflat printre preferinţele a aproximativ 18.000 de români.

"Comparativ cu locurile de cazare disponibile, cel mai bine a mers în acest an Bucovina, unde, în perioada sărbătorilor, au fost circa 8.000 de turişti", a declarat Bădulescu.
Şi litoralul Mării Negre, zonă intens promovată de ministrul turismului, Elena Udrea, a atras în perioada sărbătorilor pascale circa 10.000 de turişti. "Nu ştiu dacă s-a ajuns la 12.000 de turişti, cum a anunţat ministrul Turismului, Elena Udrea, dar noi estimăm că, la mare, de Paşte, au fost circa 10.000 de turişti. Asta şi datorită preţurilor speciale care au fost practicate. Astfel, un minisejur de trei nopţi cu micul dejun inclus a costat între 120 şi 480 de lei", a spus Bădulescu.
În timp ce hotelurile din nordul litoralului au înregistrat un grad de ocupare de circa 50%, cele din sud au fost aproape goale. "Aproximativ 70% din turiştii prezenţi în weekend pe litoral au ales staţiunile din nord, în special Mamaia, unde au fost organizate diferite evenimente. Sperăm ca în sud gradul de ocupare să crească de 1 Mai, când tinerii se îndreaptă, în special, spre Vama Veche şi Costineşti", a afirmat Bădulescu.
Alţi 1.000 de români au ales să-şi petreacă Sărbătorile Pascale în Delta Dunării, restul preferând Sibiul, Maramureşul şi staţiunile balneare.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Daniel Vasilescu, a declarat, pentru NewsIn, că din cei circa 12.000 de români prezenţi pe litoral la concertul suţinut de Paşte de Goran Bregovici, doar circa 1.800-2.000 de persoane au fost cazate în hoteluri. "Să fim serioşi. Mulţi dintre cei care au fost la concertul lui Bregovici de pe litoral erau din Constanţa. Cei care au stat în hoteluri nu au fost mai mult de 2.000. De altfel, toate maşinile care au sufocat în weekend staţiunile din nordul litoralului aveau număr de Constanţa", a spus Vasilescu.
Potrivit acestuia, numărul pachetelor turistice vândute de agenţii cu ocazia Sărbătorilor Pascale se ridică la circa 45.000. Dintre aceştia, 18.000 au preferat să se cazeze la pensiuni, şi nu la hotel.
Potrivit ANAT, preţul mediu al pachetelor turistice achiziţionate de români cu ocazia minivacanţei de Paşte a fost de 300 de lei pentru destinaţiile interne şi 250 de euro pentru cele externe.
De 1 Mai, operatorii speră să vândă peste 70.000 de pachete turistice pentru destinaţiile interne. Potrivit estimărilor ANAT, numărul românilor care vor opta pentru litoralul ţării noastre se va ridica la circa 20.000, iar numărul celor care vor alege Bulgaria, Grecia, Turcia şi Tunisia ar putea ajunge la 20.000.
Mai multe articole despre:
Valea Prahovei vacanţe Bucovina Paşte Bran-Moeciu