80% dintre români conservă murături în casă
Două treimi din gospodine declară că au conservat sau vor conserva mai puţine legume sau fructe decât 2008, principalele motive pentru această scădere fiind cele de ordin financiar. Numai una din zece gospodine conservă mai mult în 2009, în principal pentru că preferă metoda tradiţională de conservare.
Românii conservă cel mai mult murăturile, peste 80% din gospodine, iar gemurile, dulceaţa şi legumele la borcan sunt modalităţi de conservare folosite de aproximativ două treimi dintre acestea. Numai jumătate dintre cei chestionaţi obişnuiesc să facă compoturi şi să congeleze legume pentru iarnă, în timp ce fructele congelate nu reprezintă o modalitate de conservare populară.
Numărul membrilor familiei influenţează tipurile de legume şi fructe preparate pentru iarnă în propria bucătărie. Dacă murăturile şi gemul sau dulceaţa se conservă mai mult în gospodăriile formate din mai multe persoane, legumele congelate sunt folosite mai puţin în gospodăriile formate dintr-o singură persoană. Persoanele necăsătorite folosesc mai puţin metodele de conservare, mai ales pentru murături, gem, dulceaţă sau compot, în timp ce persoanele divorţate sau separate obişnuiesc să conserve mai mult legume şi fructe congelate.
Cât priveşte nivelul de educaţie şi de venituri, persoanele cu facultate sau studii postuniversitare declară că obişnuiesc mai puţin să foloseasca metodele de conservare. De asemenea, persoanele cu venituri personale mai ridicate conservă fructe sau legume în mai mică măsură. Fructele si legumele congelate sunt conservate mai mult de persoanele care au un venit mai mare de 1.500 de lei pe gospodărie şi care lucrează cu normă întreagă. Persoanele cu o educaţie scăzută, cu venit personal mic (sub 400 lei), care nu lucrează sau pensionarii, conservă mai puţin faţă de 2008, în principal din motive financiare, dar şi din dorinţa de a-şi proteja sănătatea.
Persoanele rezidente în Bucureşti conservă mai puţin fructe şi legume, spre deosebire de cele din Oltenia care preferă gemurile, dulceaţa şi compotul sau cele din Banat care optează mai mult pentru fructe congelate. Conservarea legumelor la borcan este o metodă mai des întâlnită în zona Moldovei.
Ca tendinţă generală, se conservă mai mult în zona rurală decât în zona urbană.
GfK România a analizat în luna octombrie obiceiurile de conservare ale românilor.