MENIU

75 de reţele de crimă organizată, formate din 576 de membri, au fost destructurate în anul 2009

Foto: javno.com

Poliţiştii şi procurorii au reuşit destructurarea a 75 de reţele de crimă organizată, de la începutul anului până în prezent, compuse din 576 de membri, grupări care aveau activităţi în domeniul traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi traficului de fiinţe umane.

Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului General Poliţiei Române, membrii grupărilor au fost trimişi, deja, în faţa instanţelor de judecată.

Spre exemplu, la sfârşitul lunii ianuarie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu Serviciului Teritorial Constanţa şi sprijiniţi de poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog, au prins în flagrant patru persoane, care au încercat să introducă în ţară două containere încărcate cu material lemnos şi în care se afla ascunsă cantitatea de peste 1.200 de kilograme de cocaină.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, la sfârşitul anului 2008, prin intermediul unei firme româneşti, un membru al grupării a efectuat un import de lemn de cedru din Brazilia.

Procurorii i-au reţinut pe cei patru suspecţi iar, în urma controlului, au constatat că în interiorul paleţilor cu scândură de cedru se aflau patru compartimente ascunse, executate după metoda "dop", în care se găseau  aproximativ 1.100 de calupuri de cocaină, ambalate în folii de plastic, în greutate totală de peste 1.200 de kilograme, având o valoare de piaţă de aproximativ 100 milioane euro.

Percheziţia corporală, efectuată cu prilejul reţinerii autorilor, a dus la găsirea şi ridicarea, în vederea confiscării, a sumei de 140.000 de Euro. O altă grupare infracţională a fost destructurată în ziua de 13 mai, sub supravegherea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, cu sprijinul Autorităţii Naţionale a Vămilor.

Membrii  grupării, cetăţeni români şi străini, au introdus în România cantitatea de 200 de kilograme de cocaină, cu o puritate de peste 80 %, drogurile de mare risc fiind ascunse într-un container care transporta sucuri naturale, ce proveneau din Peru.

Drogurile au fost identificate şi capturate în Portul Agigea, iar procurorii DIICOT au organizat efectuarea unei livrări supravegheate cu substituirea totală a mărfii.

La aceeaşi dată, au fost prinse în flagrant, în judeţul Arad, patru cetăţeni maghiari, în timp ce s-au prezentat pentru a prelua cantitatea de 200 de kilograme de cocaină. Pentru trei dintre aceştia, instanţa a emis mandate de arestare preventivă.

În urma cercetărilor, a reieşit faptul că drogurile erau destinate exportului către ţări din Europa de Vest, iar valoarea de piaţă a narcoticelor era de peste 20 de milioane de euro.
Mai multe articole despre:
poliţie trafic droguri crimă organizată