500.000 de declaraţii de avere au ajuns pe masa ANI de la înfiinţarea acesteia, în 2008
500.000 de declaraţii de avere au ajuns pe masa Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), de la înfiinţarea acesteia în 2008. Peste 300 de funcţionari publici, printre care şi oameni politici au ajuns în instanţă, după ce inspectorii de integritate au cerut confiscarea averilor acestora sau anularea unor contracte încheiate de ei.
Până în prezent, ANI a sancţionat contravenţional 2.080 de persoane pentru faptul că nu şi-au depus declaraţiile de avere în timp. În peste 300 de cazuri, inspectorii au găsit şi motivul pentru care declaraţiile de avere nu au ajuns la ei, şi anume, nereguli în banii dobândiţi de cei vizaţi. Ca atare, aceste persoane au fost trimise în instanţă pentru a da explicaţii.
Din dosarele ajunse pe masa magistraţilor, o treime s-au constituit din autosesizările preşedintelui ANI la articolele apărute în presă. De altfel, se observă o creştere a autosesizărilor în 2009. Cele mai multe dosare ajunse în faţa instanţei sunt contestaţii ale oamenilor politici amendaţi. Puţine însă au ca obiect confiscarea averii, starea de incompatibilitate sau conflictul de interese.
Soluţii favorabile pentru inspectorii de integritate s-au pronunţat în cazul medicului Brădişteanu, acolo unde s-au cerut confiscarea a patru milioane de euro, dar şi a dosarului şefilor Serviciului Permise Auto de la Argeş care au rămas fără banii despre care procurorii susţineau că sunt mită.
Şapte miniştri sunt cercetaţi de ANI, în acest moment, printre care şi Radu Berceanu, DAn Nica, Nicolae Nemirschi sau Cătălin Predoiu. Nu au scăpat nici patru primari de sector sau alţi oameni politici, cum ar fi Mircea Geoană sau Ludovic Orban.