MENIU

44 de angajaţi ai Agenţiei de Plăţi în Agricultură sunt cercetaţi de procurorii DNA pentru fraudă şi corupţie

Foto: RTV

44 de angajaţi ai Agenţiei de Plăţi în Agricultură sunt cercetaţi de procurorii DNA pentru fraudă şi corupţie. Peste un milion de euro a fost alocat ilegal, potrivit Direcţia Antifraudă APIA. Cele mai multe nereguli sunt în judeţul Caraş-Severin, unde numai puţin de 52 de consilii locale ar fi primit subvenţii cu acte false.

Judeţele Caraş-Severin, Tulcea, Vrancea şi Constanţa sunt campioane la încasări ilegale de subvenţii din fonduri europene, spune raportul Direcţiei Antifraudă din APIA. Inspectorii cercetează dacă este vorba de incompeteţă sau de corupţie.
"Există suspiciuni de fraudă în mod cert în fiecare dosar. Este un semnal de alarma pentru noi. Toţi cei care au instrumentat greşit aceste dosare, şefi ierarhici care aveau obligaţia să le verifice, cât şi persoanele care au acceptat astfel de derogări de la legislaţie în mod personal, au fost sesizaţi la Comisia de Disciplină sau în anumite cazuri chiar la DNA", a declarat Mircea Popa, director Direcţia Antifraudă APIA.

Anchetatorii au descoprit că funcţionarii APIA au aprobat dosare în care au fost trecute date false. De exemplu, în comuna timişeană Secaş, primarul localităţii a declarat o suprafaţă de teren mult mai mare, pentru care ar fi trebuit să primească peste 43.000 euro.

"Când am mers la instituţia DNA-ului, o reieşit, am recunoscut că nu mi-am însuşit o suprafaţă de teren a statului, să îl înşel, ci de la un proprietar de drept. E adevărat, s-a eliberat o adeverinţă de la poziţia mea pe suprafaţa respectivă. Aici a fost greşeala", a spus primarul localităţii Secaş, Ion Niculescu.

Şi agentul agricol din Secaş recunoaşte că a semnat...ca primarul.

"Greşeala mea pentru că domn primar nu are această suprafaţă. A venit într-o zi şi a zis că o să îmi aducă împuternicire de la proprietar. Eu m-am bazat pe vorbele lui şi am trecut în dosar", a declarat Sergiu Bureşin, agent agricol Secaş.

"Cazul de la Secaş a fost deja investigat de DNA. APIA în momentul în care s-a descoperit neregulile a sistat orice plată", a declarat Florin Faur, director APIA Timiş.

Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, din 2007 şi până în prezent, 1,2 milioane de fermieri români au primit subvenţii agricole europene, în valoare totală de peste o jumătate de miliard de euro.

Potrivit Direcţiei Antifraudă APIA, cele mai multe nereguli au fost constatate în primul an când s-au depus astfel de dosare, în primăvara lui 2007.

Mai multe articole despre:
DNA fraudă dosare fermieri Uniunea Europeană APIA