MENIU

3% dintre mesajele spam la nivel mondial pleacă din România

Foto:wordpress.com

3% dintre mesajele spam la nivel mondial pleacă din România, ţara noastră fiind astfel printre primele 10 ţări generatoare de spam, după Rusia (11%), SUA (10%), India (7%) şi Polonia (4%), dar înaintea Spaniei, Italiei, Germaniei şi Ucrainei, se arată într-un raport al Kaspersky Lab.

"Ţările cu interes foarte mare pentru infractorii cibernetici încep să fie localizate în Est, şi mai puţin în Vest", a declarat Chief Security Expert Kaspersky Lab, Costin Raiu.

Conform acestuia, ţări din Asia, America Latină, precum şi regiuni din Europa de Est (excluzând Rusia) devin din ce în ce mai interesante pentru spammeri, deoarece utilizatorii nu au sistemele foarte bine protejate împotriva ameninţărilor informatice.

Experţii producătorului rus de soluţii de securitate informatică au constat, în primele şase luni din acest an, un echilibru între cantitatea de mesaje nedorite, comparativ cu cea din perioada similară a anului trecut. În medie, 85,5% din traficul pe mail în primele şase luni ale anului a fost reprezentat de spam, iar 0,3% din totalul mesajelor conţineau ataşamente infectate cu programe periculoase.

"Criza financiară a determinat o schimbare în comportamentul de consum al oamenilor, diferite produse şi servicii fiind înlocuite sau, pur şi simplu, refuzate. În acest sens, spammer-ii şi-au reorientat mesajele, pentru a se potrivi cu cerinţele consumatorilor. De exemplu, medicamentele, suplimentele alimentare şi jocurile PC au rămas în topul preferinţelor, determinându-i pe cei care lansează mesaje nedorite să acorde o atenţie mai mare acestor nevoi", a completat Raiu.

Contextul economic actual a influenţat mesajele spam pentru serviciile de publicitate online, care acum reprezintă  16,6% din totalul de spam, dar şi mesajele care promovează diverse produse şi servicii - acestea din urmă înregistrând o cotă de 35% - cu 10% mai mică decât anul trecut. În prima jumătate a lui 2009, domeniile cele mai populare pentru spam au fost: serviciile şi produsele din sănătate (22,1%), serviciile de e-advertising (16,6%), materiale destinate adulţilor (11%), educaţia (10,4%) şi imitaţiile de produse de lux (7,4%).
"În ciuda predicţiilor contrare, volumul e-mail-urilor cu atacuri de phishing a scăzut. Iniţial, experţii erau de părere că situaţia economică actuală va duce la o creştere exponenţială a phishing-ului, dar măsurile de informare luate de bănci şi instituţii financiare au condus la conştientizarea pericolelor pe care le reprezintă astfel de mesaje în rândurile utilizatorilor", se arată în raportul de evoluţie a mesajelor spam al Kaspersky Lab.
Mai multe articole despre:
România spam mesaje Kaspersky phishing