MENIU

20% dintre români cred că actuala criză e inventată, potrivit unui studiu eResearch

Foto: expressibian.com

Un studiu recent, desfăşurat pe Internet de eResearch, a dezvăluit modul în care internauţii români privesc criza economică. Astfel, 99,8% dintre români au auzit de criza economică, în vreme ce aproape jumătate dintre persoanele care au participat la studiu au estimat că actuala criză va dura între unul şi doi ani.

78,3% din internauţi consideră că actuala criză economică a pornit din Occident şi afectează şi economia românească. 20,6% consideră că actuala criză economică nu există propriu-zis, este doar un concept alimentat de mass media şi de către politicieni.

Majoritatea celor care au răspuns la întrebările cercetării (81%) consideră că România este afectată în prezent de criza economică, în timp ce doar 15% consideră că va fi afectată, dar în viitor. Criza economică este estimată să dureze între unul şi doi ani (conform a 49,2% dintre internauţi) şi mai mult de doi ani (conform a 25,4%).

Respondenţii consideră că cei care sunt cel mai puţin afectaţi de criză sunt politicienii (50,9% cred că politicienii nu vor fi afectaţi, iar 38,3 procente estimează că politicienii vor avea de câştigat de pe urma crizei). În schimb, oamenii de rând vor fi cei mai afectaţi (conform răspunsurilor a 89,3% dintre cei chestionaţi).

Experienţa profesională contează cel mai mult pentru păstrarea locului de muncă

Internauţii cred că pentru a păstra actualul loc de muncă cel mai mult contează experienţa profesională bogată (85,8%), urmată de relaţiile pe care le deţine angajatul (71,9%), nivelul studiilor (68,9%) şi vechimea la actualul loc de muncă (67,2%). Majoritatea persoanelor intervievate se vor proteja împotriva crizei prin economisire din reducerea cheltuielilor. De asemenea, 84,5% dintre respondenţi sunt hotărâţi să facă economii pe viitor.

Criza este cel mai greu resimţită de cei care au mai multe credite. Dintre persoanele care deţin simultan două credite (casă şi maşină), 94% afirmă că România este afectata în prezent de criza economică şi 91% consideră că efectele crizei asupra lor înşişi vor fi cu siguranţă negative. Persoanele care au doar credite de nevoi personale sau nu deţin credite deloc suportă cel mai bine efectele crizei şi doar 65% dintre ei consideră că vor fi afectaţi negativ.

Culegerea datelor pentru acest studiu s-a făcut prin metoda chestionarului online (autoadresat), pe un eşantion de 588 de persoane, în perioada ianuarie-februarie 2009.

Mai multe articole despre:
politicieni studiu criză economică afectaţi