MENIU

20% dintre copii se nasc anual cu malformaţii, în România

Copil

Un mod de viaţă nesănătos al mamelor, lipsa controalelor la medic sau traumatismele apărute în timpul naşterii sunt principalele cauze ale acestor probleme fizice. În fiecare an, sute de bebeluşi din toată ţara ajung la Sibiu pentru recuperare la Spitalul de neuro-psihiatrie.

Copiii născuţi prematur sunt cei mai predispuşi la malformaţii neurologice, urmaţi de cei care au suferit accidente în timpul sarcinii.

\"În maternitatea noastră şi în general aproximativ 15, până la 20% din nou-născuţii care se nasc într-un an de zile sunt cu risc\", a precizat doctor Livia Ocnean, medic neonatolog. SCJ Sibiu.

\"Cele mai frecvente afecţiuni pe care le întâlnim la sugari sunt provocate de traumatismele la naştere, de suferinţa la naştere şi sunt paraliziile cerebrale infantile\", a adăugat doctor Silvia Luca, şef secţie recuperare.

Dacă malformaţia este descoperită încă din primele zile de viaţă, rezultatele pot fi miraculoase, însă numai după multă muncă şi gimnastică recuperatorie.

\"Rezultate sunt dacă terapia este făcută de mai multe ori pe zi şi dacă în mediul familiar găseşti înţelegere şi părinţii lucrează acasă, de multe ori se aşteaptă foarte mult pentru a mişca un deget sau un picior\", a explicat Mihai Ursoiu, kinetoterapeut.

Anual, la centrul de recuperare de la Sibiu vin peste 800 de copii din toată ţara. Costurile pentru tratament sunt suportate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Mai multe articole despre:
copii recuperare malformaţii