MENIU

20% din PET-urile de pe piaţa românească se reciclează

Reciclare PET-uri

Astfel, am reuşit pentru prima oară să depăşim o ţintă de reciclare impusă ţării noastre de către Uniunea Europeană.

\"20% din PET-urile puse în vânzare pe piaţa din România se reciclează, deşi se spune că nu se reciclează nimic la noi în ţară\", a declarat pentru REALITATEA.NET Ileana Diraţian. Ţinta ţării noastre în ceea ce priveşte reciclarea de PET-uri este de 12%, însă am reuşit să reciclăm mai mult de atât.

\"Industria alimentară înseamnă igienă, iar igiena presupune ambalaje de unică folosinţă. Toate acestea ne îndeamnă spre reciclare\", a declarat  Ileana Diraţian.

\"Este nevoie de colectarea selectivă pentru că în momentul în care sticla, care este reciclabilă, reutilizabilă, ajunge la groapa de gunoi, va deveni un material impropriu reciclării şi va merge către ardere\", a precizat Ileana Diraţian.

La fel este valabil şi pentru plastic, subliniază Ileana Diraţian. Există două tipuri de plastic: plasticul folosit la sticlele pentru băuturi, care se reciclează. Cel de-al doilea tip de plastic, folosit ca ambalaj pentru iaurturi, de exemplu, nu se reciclează, pentru că iaurtul face posibilă dezvoltarea unor bacterii. În acest caz, plasticul va fi incinerat.

În ceea ce priveşte sticla, România trebuia să recicleze 15% anul trecut, însă nu s-a realizat acest lucru, iar Ministerul Mediului a primit scrisoare de infringement de la Uniunea Europeană.

\"Asta pentru că sticla este mai greu de colectat de la oameni (...) Ne trebuie infrastructură de salubritate mai întâi şi apoi putem merge către colectarea selectivă\", a explicat Ileana Diraţian.

În România se produc anual cam 9 milioane de tone de deşeuri iar 2,4 milioane de tone nu sunt colectate. Acestea sunt gunoaiele pe care le vedem în baraje sau pe râuri.