MENIU

2009, anul grevelor în România

Farmaciştii, profesorii, grefierii, poliţiştii, funcţionarii publici, medicii şi asistentele, funcţionarii de la Metrorex au protestat în 2009 pentru mărirea salariilor

Anul 2009 a fost marcat de puternice mişcări sociale. Atât funcţionarii din sectorul bugetar, cât şi salariaţii din sectorul privat au protestat în 2009 pentru creşterea salariilor, din cauza întârzierilor la plata salariilor, neplata zilelor de concediu şi disponibilizări.

Farmaciştii, profesorii, grefierii, poliţiştii, funcţionarii publici, medicii şi asistentele, funcţionarii de la Metrorex şi din multe alte companii au sistat lucrul pentru câteva ore, sau chiar pentru zile întregi pentru a-şi cere drepturile. REALITATEA.NET propune o trecere în revistă a celor mai importante mişcări sindicale din România anului 2009.

Grefierii au intrat în grevă de avertisment în 11 mai 2009

Peste 6.000 de grefieri din toată ţara au protestat, zilnic,o săptămână întreagă, timp de două ore, faţă de neacordarea sporurilor restante din 2000.
Banii ar fi trebuit să sosească în trei tranşe. Primii au fost primiţi în octombrie anul trecut, iar cea de-a doua tranşă ar fi trebuit să sosească în luna martie a acestui an.

Grefierii îi reproşează ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, că nu doreşte respectarea hotărârilor judecătoreşti privind salariile restante şi avertizează asupra subfinanţării sistemului Justiţiei.

Una dintre cele mai mari mişcări de protest a fost greva bugetarilor din România

La această grevă  au participat aproape 800.000 de persoane. Sindicaliştii erau nemulţumiţi de scăderea veniturilor angajaţilor din sistemul bugetar odată cu intrarea în vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea în concediu neplătit timp de 10 zile a salariaţilor din domeniul public în perioada octombrie - decembrie 2009 şi de concedierea unui număr mare de salariaţi anunţată pentru anul 2010.
Pe 20 octombrie au intrat în grevă generală funcţionarii publici, care participaseră doar la un miting de susţinere pe 5 octombrie.

Pe 18 noiembrie a început greva generală în învăţământ

Peste jumătate de milion de oameni şi-au întrerupt lucrul, iar întreruperea lucrului a afectat alte milioane de oameni.

În mai puţin de o lună, pe data de 10 noiembrie, cadrele didactice de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, de la Alma Mater şi de la Federaţia Educaţiei Naţionale au intrat şi ele în grevă de avertisment. Data de 14 noiembrie a fost  marcată în calendarul protestelor de greva de avertisment a angajaţilor din Sănătate, grevă care a fost precedată, pe 11 noiembrie, de un miting de trei ore.

În luna mai reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au mai ameninţat cu boicotarea anului şcolar prin declanşarea grevei generală în zilele în care trebuia să se desfăşoare tezele cu subiect unic, adică pe 5 şi 13 mai, şi 4 iunie.

Startul grevelor generale pe termen nelimitat l-au dat funcţionarii publici afiliaţi la Federaţia Sed Lex pe data de 13 noiembrie. Pe 20 noiembrie, rândurile protestatarilor s-a îngroşat serios. Asta pentru că şi cadrele sanitare au întrerup lucrul, tot pentru grevă generală.  În timp ce sindicatele şi Guvernul erau la masa negocierilor pentru rezolvarea acestei crize, ordonanţa de urgenţă a Executivului, care bloca măririle de salarii, a fost publicată în Monitorul Oficial.

O alta grevă care a dat peste cap Capitala a fost cea declanşată de către salariaţii Metrorex în luna noiembrie

Circa 200 de angajaţi Metrorex au protestat pe 10 şi 11 noiembrie, în faţa sediului Guvernului, nemulţumiţi că la 1 noiembrie contractul colectiv de muncă a expirat şi că bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009 nu fusese încă aprobat. Liderul sindicatului USLM, Ion Rădoi, a declarat că, după 15 minute de aşteptări, guvernaţii i-au anunţat că a început sedinţa de guvern şi nu mai au timp de discuţii.

Greva angajaţilor de la Metrorex a făcut imposibilă deplasarea prin Capitală. Peste 650.000 de bucureşteni au circulat la suprafaţă, cu mijloacele de transport în comun sau cu maşinile proprii în loc să se deplaseze, ca în fiecare zi, cu metroul.  Sindicaliştii erau nemulţumiţi din cauza faptului că nu şi-au putut negocia salariile.

Tribunalul Bucureşti a decis după două zile de grevă generală, să admită acţiunea Metrorex şi să constate nelegalitatea grevei sindicaliştilor de la metrou, dispunând totodată încetarea de îndată a grevei.

Farmaciştii au fost afectaţi de greva distribuitorilor de medicamente

Greva distribuitorilor de medicamente a produs o criză în farmacii. Timp de trei zile, farmaciştii au vândut medicamente din stoc. Şi farmaciştii au protestat în 2009. Farmaciile nu au mai primit banii pentru medicamentele eliberate timp de cinci luni şi nu vor mai primi niciun ban cel puţin până în luna februarie a anului 2010r Aşa a motivat Colegiul Farmaciştilor din România declanşarea grevelor japoneze în farmacii.

\"O mare parte dintre farmacii, mai ales cele din mediul rural, sunt în stare de insolvenţă, fiind somate să îşi plătească datoriile către stat şi către furnizorii de medicamente. Situaţia se deteriorează rapid şi credem că este cazul ca un prim pas al protestului nostru să fie declanşarea unei greve japoneze\", au spus reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din România.