MENIU

200 de studenţi străini de la UMF din Cluj-Napoca au protestat faţă de mărirea taxei de şcolarizare

Foto: epitesti.ro

Circa 200 de studenţi străini de la mai multe specializări din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj au protestat timp de câteva ore, în faţa clădirii Rectoratului, din cauza majorării taxelor de şcolarizare

Potrivit studenţilor participanţi la eveniment taxele de şcolarizare au crescut cu circa 1.000 de euro pe an la toate specializările. Aceştia au anunţat că strâng semnături pentru a putea organiza un protest, peste o săptămână.

UMF Cluj-Napoca a precizat că taxele de studiu pentru studenţii din afara Uniunii Europene au crescut în urma unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului.

''Revizuirea taxelor de studiu pentru studenţii din spaţiul non-UE este o urmare a faptului că în data de 3 septembrie 2009 a intrat în vigoare Ordonanţa Guvernului nr. 22/29.08.2009, prin care cuantumul minim al taxei de scolarizare pentru o lună de studiu la medicină este de 320 de euro/lună. Pentru studenţii din spaţiul non-UE, admişi în anul I în anul universitar 2009-2010, taxa de studiu este de 5.000 Euro/an, stabilită în baza legii, prin Hotărâre de Senat", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al UMF Cluj, Simona Iclozan.

Anul trecut la universitatea clujeană au studiat aproape 1.900 de studenţi străini.

"În anul universitar 2008-2009 la UMF "Iuliu Haţieganu" erau 1846 de studenţi străini. Pentru anul universitar 2009-2010 încă nu s-a finalizat procesul de confirmare a locurilor pentru anul I, respectiv de înscriere în anul superior pentru anii II-V/VI", a afirmat Iclozan.

 

Mai multe articole despre:
Cluj protest studenţi universitate taxă UMF şcolarizare