MENIU

200 de castele, statui şi biserici din Cluj au nevoie de restaurare

Foto: Realitatea Tv

În vremuri de criză, când salariile şi pensiile sunt tot mai greu de asigurat, întreţinerea monumentelor istorice este ultima prioritate de pe agenda guvernanţilor. În judeţul Cluj, aproape 200 de castele, conace, statui, biserici şi străzi au nevoie de conservare sau reabilitare.

Aproape toate bisericile şi monumentele istorice din mediul rural sunt la un pas de ruină. Vechea reşedinţă a episcopilor transilvăneni, castelul din Gilău, construit în secolul XVI, este un exemplu. Clădirea este revendicată iar autorităţile nu investesc un leu pentru a o salva. Tencuiala a început să cadă, zidurile sunt pe cale să se prăbuşească.

Sunt puţine monumentele pentru care s-au găsit bani pentru reabilitare. Unul dintre acestea este castelul Banffy din Bontida, în care a investit Prinţul Charles al Marii Britanii. Altul se află în centrul Clujului.

"S-a descoperit că există o distanţare a pietrelor din componenţa soclului foarte accentuată, există o afundare de 8 cm a soclului în sine. Au ruginit cele patru bare care porneau de la piciorul calului şi mergeau până în fundaţie", a declarat Lasylo Attila, viceprimar Cluj Napoca.

Autorităţile au planuri mari legate de restaurarea monumentelor istorice. Nu însă şi bani.

"În general ne-am învăţat să facem proiecte, dar încă nu ne-am învăţat să le aplicăm. Pentru că în general există două categorii: întreprinzătorii privaţi care merg repede şi administraţia care merge greu", a afrimat Florin Stamatian, prefect Cluj.
Mai multe articole despre:
Cluj Napoca reabilitare monumente restaurare