MENIU

18 luni de închisoare cu suspendare şi o amendă pentru fostul premier francez, de Villepin

Foto: enjoyfrance.com

Procurorul din Paris a cerut, marţi, 18 luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de 45.000 de euro împotriva fostului premier Dominique de Villepin în procesul Clearstream, o afacere de denunţare calomnioasă ce l-a vizat mai ales pe Nicolas Sarkozy.

Procurorul Jean-Louis Marin a spus că de Villepin a aflat despre manipulare şi a devenit complice prin tăcerea păstrată.

Acuzat mai ales de "complicitate la denunţare calomnioasă", el risca până acum cinci ani de închisoare şi zece ani în care nu poate candida pentru o funcţie publică. Însă procurorul a cerut 18 luni de închisoare pentru matematicianul Imah Lahoud, autorul listingurilor false, şi pentru fostul vicepreşedinte al grupului aeronautic EADS, Jean-Louis Gergorin, care le-a transmis, anonim, justiţiei.

Procurorul a mai cerut patru luni de închisoare cu suspendare pentru Florian Bourges, stagiar la Clearstrem, care a transmis listingurile mai multor persoane, şi eliberarea jurnalistului Denis Robert.

Dominique de Villepin a negat întotdeauna că este implicat în această manipulare în care numele unor personalităţi, între care cel al actualui preşedinte, au fost adăugate pe listinguri bancare pentru a-i discredita, făcând să pară că aceştia deţin conturi secrete.

Procesul Clearstream, deschis la 21 septembrie, ilustrează rivalitatea feroce dintre Nicolas Sarkozy şi Dominique de Villepin, care, în momentul faptelor, făceau parte din acelaşi guvern, dar erau concurenţi în cursa pentru învestitura partidului la alegerile prezidenţiale din 2007.