17 ofiţeri din cadrul ISU Dobrogea au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie
Procurorii din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată 17 persoane din cadrul I.S.U. Dobrogea. Cele 17 persoane sunt acuzate de instigare la fals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Printre persoanele reţinute se află general maior în rezervă T. P., fostul inspector şef, colonelul (r) C.N. şi fostul prim-adjunct al inspectorului şef al I.S.U. "Dobrogea", col. C.V., precum şi un inspector şef al aceleiaşi instituţii.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată contraamiralul (r) R. M., fost Comandant al Flotei Constanţa şi col. (r) R. E., fost ofiţer în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre Bucureşti.
Cercetările au început în noiembrie 2007, când urmare a sesizării D.G.A., dosarul penal a fost înregistrat la D.N.A. - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari. Conform informaţiilor ofiţerilor D.G.A., col. C.N., împreună cu alte cadre din I.S.U. Dobrogea au încălcat cu intenţie actele normative de reglementare a activităţii de resurse umane cu prilejul participării la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru etapa a II-a de profesionalizare în vederea ocupării unor posturi de subofiţeri şi alţi salariaţi în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea".
D.G.A. s-a sesizat în baza unui material pus la dispoziţie de către Serviciul Control al I.G.S.U. care făcea referire la fraudarea examenului. În perioada noiembrie 2007 – iulie 2009, ofiţerii DGA, cu sprijinul DGIPI, au lucrat la stabilirea întregii activităţi infracţionale a inculpaţilor. Au fost audiaţi preşedintele comisiei de concurs (col. C.N. - fost prim-adjunct al inspectorului şef al I.S.U. "Dobrogea" ) şi membrii comisiei de evaluare (corectori), precum şi 205 de persoane care au candidat la examenul pentru etapa a II-a de profesionalizare în vederea ocupării unor posturi de subofiţeri şi alţi salariaţi în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea".
Printre candidaţii audiaţi, un număr de 161 au promovat cu nota maximă (10) şi 44 au fost respinşi.
Lucrătorii D.G.A. au solicitat Institutului de Criminalistică din cadrul I.G.P.R. efectuarea de expertize grafoscopice asupra a 98 de foi de răspuns despre care existau suspiciuni ca ar fi fost falsificate, comparativ cu probele de scris prelevate de la membrii comisiei de evaluare a cunoştinţelor teoretice şi de la candidaţi. Aceasta activitate a început în aprilie 2007 şi s-a finalizat în iulie 2008. De asemenea, ofiţerii D.G.A. au ridicat obiecte şi înscrisuri de la I.S.U. Dobrogea şi de la alte unităţi M.A.I., audierea cadrelor militare, a funcţionarilor sau a altor persoane civile care aveau legătură cu cauza.
În rechizitoriu, procurorii au dispus disjungerea cauzei faţă de cei 205 candidaţi admişi prin fals şi faţă de alte persoane. De asemenea, faţă de 192 de candidaţi declaraţi admişi prin fals, care au în prezent calitatea de cadre militare active (subofiţeri la I.S.U. Dobrogea) procurorii au solicitat instanţei anularea documentelor de încadrare.