MENIU

140 de români din Irlanda de Nord vor să se întoarcă acasă

Foto: thesun.co.uk

140 de români din Irlanda de Nord, dintre care 40 sunt copii, vor să se întoarcă acasă, după incidentele rasiste a căror ţintă au fost săptămâna trecută, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.

Şeful diplomaţiei a precizat că în cazul celor care au făcut solicitări oficiale pentru repatriere deja au demarat procedurile necesare.

Cristian Diaconescu spune că ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, i-a vizitat pe români şi că aceştia au primit sprijin, inclusiv financiar, din partea autorităţilor şi populaţiei din Belfast. De altfel, şeful diplomaţiei române a calificat drept "ireproşabilă" cooperarea dintre Bucureşti şi Belfast şi a subliniat că populaţia locală a luat propriile măsuri pentru a-i proteja pe români.

"Orice acţiune xenofobă nu trebuie admisă", a repetat ferm ministrul, care a atras atenţia că problemele de imagine ale românilor devin probleme de siguranţă naţională, în condiţiile în care criza economică exacerbează nervozitatea şi tentaţiile populiste de a da vina pe alţii pentru problemele interne.

Doi adolescenţi reţinuţi sâmbătă au fost puşi sub acuzare în legătură cu atacurile rasiste împotriva familiilor de români din Belfast, a relatat duminică The Irish Independent. .

În jur de 130 de români din Belfast au fost nevoiţi să îşi abandoneze casele marţi noapte de teama atacurilor, după ce le-au fost sparte geamurile mai multor case. Ei sunt găzduiţi de autorităţi într-un loc secret, după ce iniţial se refugiaseră într-o biserică. Cazul românilor a generat declaraţii de sprjin din partea politicienilor, care consideră că plecarea românilor din Irlanda de Nord din cauza atacurilor rasiste ar fi un semnal negativ.