MENIU

1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca urmează să fie livrate României în februarie şi martie. Ce spun autoritățile despre utilizarea acestui vaccin

Vaccin AstraZeneca

România trebuie să primească în această lună, dar şi în luna martie 1,3 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca, al treila vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). În ceea ce privește utlizarea acestuia, autoritățile române vor decide care sunt categoriile de vârstă eligibile pentru administrarea sa, un punct de vedere în acest sens fiind solicitat companiei producătoare. 

"Pe 29 ianuarie, EMA a recomandat acordarea autorizației de aprobare vaccinului dezvoltat de Astra Zeneca, al trilea vaccin aprobat în Uniunea Europeană și care urmează să fie introdu în potrofoliul fiecărui stat membre. Vaccinul poate fi administrat persoanelor de peste 18 ani, în două doze la intervale între 4 și 12 săptămâni, rata de eficiență fiind de peste 60%. Din datele disponibile, acest vaccin este recomandat până la vârsta de până la 55 de ani. Urmează să luăm o decizie privind intervalul de vârstă pentru care vom folosi acest vaccin. Celelalte țări europene au limita grupa de vârstă până la 55 de ani, cum este cazul Italiei, altele au mers până la 65 de ani, cum este Austria. Am cerut un punct de vedere de la Astra Zeneca", a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare antiCovid, într-o conferință de presă susținută, astăzi, la Palatul Victoria. 

Potrivit lui Gheorghiță, începând din 15 februarie, vor fi deschise 185 de centre noi de vaccinare, unde va fi făcută vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca.

Ce știm până în prezent despre vaccinul AstraZeneca

  • Eficacitate de 60% în urma testelor clinice efectuate
  • Oferă un raspuns imun  bun la persoanele în vârstă
  • Trebuie administrat în 2 doze, la interval de 4 săptămâni
  • Unul dintre vaccinurile foarte ușor de distribuit deoarece nu are nevoie de condiții speciale de stocare la temperaturi foarte joase
  • Este un vaccin în care gena care codifică proteina-S a SARS-CoV-2 este introdusă intr-un virus vector – un virus respirator de la cimpanzei, atenuat, care a fost modificat astfel încat să nu se replice la oameni.
  • Germania este printre țările care privesc cu scepticism acest vaccin, iar autoritățile au recomandat să nu fie folosit de peroanele de peste 65 de ani.