MENIU

Ce tip de pește creşte prea mult glicemia şi riscul de diabet și boli de inimă - Care sunt peștii „sănătoși” și toxici

Un anumit tip de peşte creşte periculos glicemia şi riscul de boli de inimă. Experții au găsit cu ce îl poți înlocui pentru a-ți proteja sănătatea.

Peştele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, dar anumite produse piscicole pot dăuna sănătăţii, crescând riscul de diabet de tip 2 cu 36%, potrivit rezultatelor unui nou studiu citat de doctorulzilei.ro.

Potrivit experţilor, există o serie de produse marine care afectează producţia de insulină, printre care cele crustacee, cum ar fi scoicile sau creveţii. Totodată şi peştele la conservă este contraindicat, cum ar fi tonul în ulei.

Potrivit Asociaţiei americane a Inimii, toată lumea ar trebui să consume două porţii de peşte pe săptămână, cu precădere cel cu carnea albă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care consumă crustacee şi crabi prezintă un risc cu 36% mai mare de a face diabet zaharat de tip 2, fiind pline de paraziţi.

Consumate în exces, aceste produse marine cresc nivelul de colesterol, care afectează la rândul său producţia de insulină, un hormon care ajuta celulele să transforme zahărul în energie.

CARE SUNT PEȘTII SĂNĂTOȘI

În categoria peștilor foarte sănătoși sunt sardinele, heringul, bibanul de mare și calcanul. Somonul este unul din cei mai populari pești, care are un conținut ridicat de acizi grași Omega3, proteine, vitamina D, vitamine din grupul B-urilor și antioxidanți, cel mai bun somon fiind cel sălbatic.

Nutriţioniştii recomandă în schimb consumul de peşte oceanic bogat în proteine şi acizi graşi omega 3, care ajută sistemul cardiovascular. Acest tip de peşte nu conține grăsimi saturate sau trans, potrivit diabeteshealthpage.com.

Cu un conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3, dar şi acid folic, păstrăvul poate fi inclus în dieta persoanelor care au diabet.

Cel mai indicat tip de peşte este somonul, care abundă în grăsimi sănătoase. De asemenea, pe lista produselor din peşte benefic pentru sănătate mai figurează codul, sardinele şi macroul, care sunt bogate în calciu şi vitamina D.