MENIU

Ziua în care accesul la informaţie nu a mai depins de avere

Biblia lui Gutenberg, prima carte din Europa produsă în masă, a ieşit de sub tipar pe data de 23 februarie 1455. Acesta a reprezentat un moment marcant în evoluţia tehnologică a lumii.

Înainte, doar bogaţii îşi permiteau să aibă cărţi, volumele fiind extrem de scumpe pentru că erau, de fapt, transcrieri făcute de mână. Johann Gutenberg, inventatorul primei prese tipografice, care folosea litere mobile şi cerneală pe bază de uleiuri, a făcut însă ca toate cărţile şi informaţiile cuprinse în acestea să devină mult mai accesibile publicului larg. Procedeul inventat de el a fost atât de revoluţionar, încât a rămas nechimbat timp de patru secole, scrie Descopera.ro.

Nu se ştie cu exactitace câte volume ale Bibliei lui Gutenberg au fost tipărite la acel moment, dar se crede că ar fi vorba despre 150-180 de cărţi.

Câteva volume complete au supravieţuit trecerii timpului şi sunt păstrate la Biblioteca Naţională din Paris, la Biblioteca Britanică din Londra, la Biblioteca Congresului din Washington şi la Biblioteca Universităţii Gottingen din Germania.

Mai multe articole despre:
carte Europa biblie Biblia lui Gutenberg