MENIU

Vlad Țepeș avea lacrimi de SÂNGE? Cum au ajuns cercetătorii la această ipoteză

Vlad Tepes pe remorca unui TIR

Vlad Țepeș plângea cu lacrimi de sânge și se pare că avea probleme serioase de sănătate. Ipoteza apare într-un studiu științific realizat de chimiști și arheologi asupra unor documente scrise de temutul domnitor.

Potrivit studiului realizat asupra mau multor misive scrise de mână de Vlad Țepeș, temutul domnitor român vărsa lacrimi de sânge și avea probleme de sănătate a respirației și pielii. Cercetarea a fost publicată în revista „Analytical Chemistry”, citat de American Chemical Society 

 

Intenția specialiștilor de la Universitatea din Catalina a fost de a afla mai multe date concrete despre condițiile de viață și starea de sănătate de acum 500 de ani, iar documentele despre care se presupune că au fost atinse de Vlad Țepeș erau o mostră excelentă.

 

Cercetătorii au folosit o peliculă specială pentru a preleva proteine și mici molecule din manuscrise fără ca acestea să fie deteriorate. Prin procedee minuțioase de selecție, au fost identificate, în cele din urmă, 16 proteine de origine umană caracteristice pielii, respirației și sângelui, care se presupune că i-au aparținut lui Vlad Țepeș.

Locul secret în care a fost înmormântat Vlad Țepeș. Înainte de moarte, fusese ținut prizonier într-o temniță oribilă

 

Studiul acestor proteine a sugerat că domnitorul a suferit de o insuficiență respiratorie și, probabil, de hemolacrie – o afecțiune care provoacă lăcrimarea cu sânge. Aceasta poate fi semnul unor simptomele unor condiții benigne, frecvent implicând sistemul conjunctiv și lacrimal. Cu toate acestea, cauzele pot varia de la malformații vasculare și tumori, pana la condiții infecțioase sau inflamatorii.

.

 

Mai multe articole despre:
vlad tepeș lacrimi de sange dracula