MENIU

Val de fenomene astronomice în prima săptămână din mai. Între ele, o ECLIPSĂ și cometa HALLEY

Astronomii români anunță un val de fenomene cerești în prima săptămână a lunii mai, totul culminând cu o eclipă de Lună. 

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" anunţă o săptămână cu multe fenomene astronomice.

 

"Venus şi Marte se văd seara, iar Saturn dimineaţa, pe la ora 4. Pe 5 se produce o eclipsă de Lună care aproape se va vedea de la noi, iar pe 6 mai avem maximul curentului de meteori Eta Aquaride", informează instituţia pe pagina de Facebook.


Eclipsa de Lună prin penumbră va fi "destul de greu" de observat din oraş, având în vedere faptul că începe imediat după ora 18:00 și atinge apogeul la ora 20:22, când este încă lumină.
"Pentru că Luna intră doar în penumbră, culoarea ei nu va fi foarte roşiatică, iar dacă va fi, cel mai probabil este de la apropierea de orizont (atunci când răsare şi apare, Luna se înroşeşte la fel ca şi Soarele). (...) Cel mai bun loc de observaţii fiind unul din care se vedere răsăritul Soarelui vara", au explicat astronomii.
Tot în prima săptămână din mai vor fi foarte vizibile mai multe planete.
"Venus se vede foarte uşor înspre vest, la o oră după ce apune Soarele. Priviţi sus pe cer pe la ora 21,00 şi veţi vedea un astru foarte strălucitor: Venus. (...) Nu departe de Venus, mai sus şi la stânga se află şi Marte. Căutaţi deasupra lui Venus două stele strălucitoare, situate una lângă alta. Acestea sunt Castor şi Pollux din Gemini. Sub ele, în stânga, se vede un astru mai portocaliu, nu foarte strălucitor, care este planeta Marte", precizează reprezentanţii Observatorului.

Totodată, meteori proveniţi din coada cometei Halley vor putea fi observaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică. Este vorba despre curentul de meteori Eta Aquaride, care îşi va atinge maximul pe data de 6 mai.