MENIU

Un safir stelat de 100 de milioane de dolari, descoperit în Sri Lanka

Cel mai mare safir stelat din lume, estimat la cel puţin 100 de milioane de dolari, a fost descoperit de curând într-o mină din Sri Lanka, au anunţat experţii în gemologie din această ţară, citaţi de bbc.com.

Institutul de gemologie din Colombo, capitala statului insular Sri Lanka, a anunţat că nestemata are 1.404,49 carate şi a precizat faptul că nu a certificat niciodată până acum un safir stelat atât de mare.

Safirul în cauză a fost evaluat la cel puţin 100 de milioane de dolari, dar proprietarul său actual consideră că acesta ar putea fi vândut la licitaţie cu o sumă de până la 175 milioane de dolari, scrie Mediafax.ro.

Industria pietrelor preţioase din Sri Lanka, în cadrul căreia safirele reprezintă principalul export, generează o cifră de afaceri anuală de cel puţin 70 de milioane de lire sterline (103 milioane de dolari).

Safirele albastre stelate au o nuanţă uşor lăptoasă, generată de mineralul rutil. Fibrele din interiorul gemei reflectă lumina după un tipar distinctiv, în formă de stea.

Precedentul record mondial pentru un safir stelat era deţinut de o nestemată de 1.395 de carate.

Mai multe articole despre:
Sri Lanka descoperire safir