MENIU

Un asteroid trece, zilele acestea, pe lângă Terra. Anunţul făcut de NASA despre acest eveniment

<p>Acest exerciţiu al NASA sperie &icirc;ntreaga lume. Ce se &icirc;nt&acirc;mplă dacă un asteroid loveşte Păm&acirc;ntul?</p>

Un asteroid de mici dimensiuni trece, zilele acestea, prin apropierea Pământului. Deşi nu au reuşit să îi identifice traiectoria exactă, cei de la NASA spun că nu există niciun risc de coliziune cu Terra. 

Conform ultimelor observații realizate de NASA, distanţa cea mai mică la care s-ar putea apropia asteroidul 2013 TX68 ar fi de 24.000 de kilometri.

"Nu există niciun fel de preocupare cu privire la acest asteroid, cu excepția cazului în care doriți neapărat să-l vedeți la telescop", conform lui Paul Chodas, managerul Centrului NASA pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului, din cadrul Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

Asteroidul 2013 TX68 a fost descoperit în octombrie 2013 de astronomi de la Catalina Sky Survey din Arizona. Acest asteroid realizează o orbită completă în jurul Soarelui la fiecare aproximativ 780 de zile. În urmă cu doi ani, a trecut la o distanță de 2 milioane de kilometri de Pământ.

Chiar dacă ar lovi Pământul, pagubele nu ar fi extraordinar de mari, dar ar fi de luat în seamă. Majoritatea oamenilor de știință sunt de părere că un asteroid ar trebui să aibă cel puțin 1 kilometru în diametru pentru ca un eventual impact cu Terra să producă pagube la scară planetară, potrivit Agerpres.

Dacă totuși s-ar îndrepta spre Pământ și ciocnirea ar fi inevitabilă, acest asteroid s-ar dezintegra în urma frecării cu straturile superioare ale atmosferei, rezultând o deflagrație de două ori mai puternică decât cea produsă în 2013 deasupra orașului Chelyabinsk, în Rusia, incident soldat cu rănirea a peste 1.200 de oameni din cauza cioburilor geamurilor sparte de suflul exploziei.

Meteoritul care a explodat deasupra orașului Chelyabinsk avea diametrul de aproximativ 20 de metri.