MENIU

SUPER LUNA, fenomenul astronomic care poate fi observat duminică seară în România

<p>"SUPER LUNA"</p>

SUPER LUNA. Duminică seară vom putea vedea Super Luna, un fenomen astronomic cu adevărat spectaculos. Cerul va fi luminat de cea mai mare şi mai strălucitoare Lună plină de anul acesta, pentru că se va afla cel mai aproape de Terra. În paralel cu acest fenomen vom putea vedea şi Perseidele, roiul de meteori.

SUPER LUNA. Fenomenul astronomic va putea fi văzut începând cu ora 21.12 minute. La acea oră, Luna se va afla cel mai aproape de pământ, la numai 356.896 de kilometri distanţă.

Potrivit astronomilor, Super Luna", un termen inventat de astronomul Richard Nolle în 1979, constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeu - punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putând fi observate, în medie, între 4 pînă la 6 "Super Luni".

Prima din 2014 a fost pe 1 ianuarie, a doua, pe 30 ianuarie, iar a treia are loc diseară. Următoarele vor fi pe 10 august şi pe 9 septembrie. În timpul fenomenului, forţele gravitaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină o creştere sau scădere mai mare a mareelor, fapt care i-a determinat pe "alarmişti" să afirme că există o legătură între "Super Lună" şi calamităţile naturale.

Cercetătorii de la NASA au anunţat însă că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi Luna la perigeu. Tot diseară, pe cer vor putea fi observate şi Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori.

Astronomii recomandă pentru observarea mai bună a Perseidelor zonele din afara oraşelor, unde este mai puţină poluare.

Mai multe articole despre:
video fenomen astronomic super luna