MENIU

SUA se pregătesc de o eclipsă totală de Soare

Statele Unite se pregătesc pentru prima eclipsă totală de Soare de după anul 1918 ce va fi vizibilă de pe coasta estică până pe cea vestică, un eveniment astronomic rar, ce va putea fi urmărit de milioane de americani și care va mobiliza numeroși oameni de știință, dar și autorități federale, informează AFP, preluat de Agerpres.ro.

O eclipsă totală de Soare a fost vizibilă într-un perimetru mai restrâns de pe teritoriul american în 1979.

Luni, 21 august, când Luna va trece între Soare și Terra, ea va produce o umbră cu o lățime de aproximativ 110 kilometri, care se va deplasa din Oregon, în nord-vestul extrem, la mijlocul dimineții, până în Carolina de Sud, pe cealaltă coastă a țării, în cursul după-amiezii, traversând astfel 14 state americane într-un interval de aproximativ două ore.

Americanii se vor afla astfel într-un întuneric total în mijlocul zilei timp de peste două minute și vor putea să vadă stele și planete pe cer, dar și coroana Soarelui, care, altfel, este invizibilă cu ochiul liber.

Aproximativ 12 milioane de americani locuiesc în interiorul acestei bande înguste. Cel mai probabil li se vor alătura alte câteva milioane de compatrioți, dar și turiști străini, care vor dori să admire acest spectacol astronomic.

Specialiștii estimează că două treimi din populația țării locuiește la o zi de mers cu automobilul de acest culoar unde eclipsa solară va fi completă, a precizat miercuri, într-o conferință de presă, Martin Knopp, un reprezentant al Departamentului Transporturilor din Statele Unite.

În restul teritoriului american va fi vizibilă o eclipsă solară parțială, a precizat astronomul Rick Fienberg, purtător de cuvânt al American Astronomical Society (AAS).

Însă el consideră că nimic nu se compară cu experiența de a asista la o eclipsă solară totală, un eveniment considerat excepțional. "Să nu vezi niciodată o eclipsă completă de Soare e ca și cum ai trăi întreaga viață fără să te îndrăgostești niciodată", a adăugat astronomul american, care a dezvăluit că a văzut până în prezent 12 astfel de eclipse. 

Mai multe articole despre:
SUA eclipsă totală de soare