MENIU

SECRETE la 700 metri sub Pământ. Materia ÎNTUNECATĂ își face SIMȚITĂ PREZENȚA

Pe data de 13 aprilie 2013 in cadrul reuniunii Societatii Americane de Fizica au fost prezentate 3 evenimente care ar putea reprezenta semnale ale interactiunii materiei intunecate in detectoarele situate la 700 metri sub Pamant. Ar fi o descoperire epocala, scrie EVZ.ro.

Descoperirea materiei intunecate, cea care la nivel de Univers este de circa 5 ori mai raspandita ca materia normala ar fi cu adevarat o descoperire epocala.

De zeci de ani se stie ca in Univers exista o forma de materie care are efecte gravitationale la nivel de galaxii sau grupari de galaxii (din studiul miscarii stelelor si a galaxiilor) insa nu se stie din ce este formata.

Ar putea fi alcatuita din particule pe care inca nu le cunoastem. Exista diverse ipoteze; una dintre acestea este cea care vorbeste despre particulele supersimetrice – un fel de surori ale  particulelor pe care le cunoastem (electroni, quarci, neutrini...) - pe care inca nu le-am descoperit si care au o masa (mult) mai mare.

Materia intunecata este vanata atat la acceleratorul LHC de la Geneva (pana in prezent insa nu au fost descoperite urma ale acesteia) cat si in laboratoarele subterane si in spatiu.

Posibile urme indirecte au fost deja descoperite: de catre experimentul DAMA/LIBRA situat la Gran Sasso, in laboratorul de sub munte, cat si cu AMSul in spatiu.

Pana la ora actuala insa nu existau marturii ale interactiunilor directe ale eventualelor particule de materie intunecata cu detectoarele cercetatorilor.

Citeşte mai mult pe EVZ.ro